Φόρτωση ...

ΔΙΑΛΥΣΗ ΓΑΜΩΝ - ΔΙΑΖΥΓΙΑ.

Σπουδάστρια
Σιώζιου Βασιλική
Ζ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
Τ.Ε.Ι. Λάρισας
Τμήμα Νοσηλευτικής


H αύξηση των γάμων από τους οποίους λείπει η αγάπη πιθανώς δεν προκαλεί εντύπωση. Ο γάμος είναι μια περίπλοκη ανθρώπινη σχέση και πολλοί την ξεκινούν χωρίς να έχουν προετοιμαστεί αρκετά. Γι αυτόν τον λογο,ενώ πολλοί γάμοι ευημερούν και είναι πραγματικά ευτυχισμενοι,σε αρκετούς άλλους υπάρχει ένταση.

Ίσως ο ένας η και οι δυο σύντροφοι ξεκίνησαν τον γάμο με μεγάλες προσδοκίες αλλά δεν έχουν τις ικανότητες που είναι απαραίτητες για μια διαρκή σχεση.Όταν οι άνθρωποι έρχονται για πρώτη φορά κοντά νιώθουν φοβερή αίσθηση σιγουριάς ο ένας για τον άλλον. νιώθουν σαν να είναι ο σύντροφος τους το μόνο πρόσωπο πάνω στη γη που βλέπει τα πράγματα όπως εκείνοι. Αυτό το αίσθημα μερικές φορές σβήνει και όταν συμβεί κάτι τετοιο,μπορει να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στο γάμο με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να έχουν κάνει την αγάπη να σβήσει.

Το να έχει κανείς ένα σύντροφο με τον οποίο να μπορεί να μοιράζεται τις χαρές και τις λύπες της ζωής είναι πραγματικά ευλογία. Ο γάμος μπορεί να καλύψει το κενό που προκαλεί η μοναξιά κ η απογνωση.Μπορει να ικανοποιησει την έμφυτη λαχταρά που έχουμε για αγαπη,συντροφικοτητακαι ένα στενό δεσμό. Ο γάμος μπορεί να λύσει μερικά προβλήματα αλλά να δημιουργήσει επίσης και κάποια καινούργια. Και αυτό επειδή ο γάμος συγκερασμός δυο ξεχωριστών προσωπικοτητων,οι οποίες είναι ενδεχομένως συμβατές αλλά όχι και πανομοιότυπες. Τα προβλήματα αυτά οδηγούν τα ζευγάρια στο φαινόμενο του διαζυγίου.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ

Οι παράγοντες οι οποίοι σβήνουν μια αγάπη και μια σχέση είναι:

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ. Πολλές ταινιες,βιβλια και δημοφιλή τραγούδια περιγράφουν την αγάπη με έναν μη ρεαλιστικό τρόπο. Προτού παντρευτουν,ο άντρας και η γυναίκα μπορεί να νιώθουν ότι ζουν ένα Όνειρο που γίνεται πραγματικοτητα,αλλα έπειτα από μερικά χρόνια γάμου συμπεραίνουν ότι πράγματι ονειρεύονταν! Ακόμη και ένας γάμος που λειτουργεί ομαλά μπορεί να φαίνεται εντελώς αποτυχημένος αν υστερεί έστω και λίγο από τα ειδύλλια των ρομαντικών μυθιστορημάτων .Φυσικά ορισμένες προσδοκίες όσον αφορά το γάμο είναι απόλυτα λογικές. Λόγου χάρη, είναι κατάλληλο να αναμένει κάποιος αγάπη, προσοχή και υποστήριξη από το σύντροφο του. Ωστόσο ,ακόμη και αυτές οι επιθυμίες μπορεί να μείνουν ανεκπλήρωτες.

ΑΣΥΜΦΩΝΙΑ. Συνήθως δεν περνάει πολύς καιρός για να ανακαλύψει ένα αντρόγυνο ότι δεν ταιριάζουν τόσο όσο νόμιζαν Προτού παντρευτούν. Ο γάμος συχνά φέρνει στην επιφάνεια χαρακτηριστικά τα οποία οι σύντροφοι είχαν καταφέρει να κρύψουν από τον εαυτό τους όσο διάστημα ζούσαν μόνοι. Ως αποτέλεσμα, μετά τον γάμο μερικά ζευγάρια μπορεί να συμπεράνουν ότι είναι εντελώς αταίριαστα. Αν και έχουν μερικές ομοιότητες στις προτιμήσεις και στην προσωπικότητα ,οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν το γάμο με μεγάλες διάφορες στο στιλ, στις συνήθειες και στην νοοτροπία. Δυστυχώς πολλά ζευγάρια δεν ξέρουν να συμβιβάσουν αυτές τις διάφορες.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ. Στο γάμο οι διαφωνίες είναι αναπόφευκτες. Αλλά πως αντιμετωπίζονται; Σε έναν υγιή γάμο ο σύζυγος και η σύζυγος νιώθουν ελεύθεροι να εκφράσουν κάποιο παράπονο. αλλά πολύ συχνά ,πάνω στην έξαψη του θυμού, κάποια παράπονα εκφράζονται με καταστροφικό τρόπο, ως επίθεση στον χαρακτήρα του αλλού συντρόφου. Όταν συμβαίνει αυτό, η συζήτηση γίνεται πεδίο μάχης όπου ο καθένας υπερασπίζεται τις απόψεις του πεισματικά και οι λέξεις είναι όπλα αντί να είναι μέσα επικοινωνίας.

ΑΠΑΘΕΙΑ. Το αντίθετο της αγάπης στην πραγματικότητα δεν το μίσος αλλά η απάθεια. Όντως η αδιαφορία μπορεί να αποβεί τόσο καταστροφική για έναν γάμο όσο και η εχθρότητα. Δυστυχώς ,όμως μερικοί σύντροφοι έχουν συνηθίσει τόσο πολύ σε έναν γάμο από τον οποίο λείπει η αγάπη, ώστε παύουν εντελώς να ελπίζουν ότι μπορεί να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή. Η απογοήτευση, η ασυμφωνία ,οι συγκρούσεις και η απάθεια είναι μερικοί από τους παράγοντες που ίσως συντελέσουν έναν γάμο σε χωρισμό.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΙΑΖΥΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.

Το διαζύγιο που παίρνουν οι γονείς ενός παιδιού, το κάνει να νιώθει σαν να έχει έρθει το τέλος του κόσμου ,του φαίνεται σωστή σύμφορα και πιστεύει ότι θα μπορούσε να κρατήσει για πάντα η δυστυχία πούρου έχει φέρει. συχνά προκαλεί ξέσπασμα αισθημάτων ντροπής, οργής ,άγχους, φόβου εγκατάλειψης ,ένοχης, κατάθλιψης και σοβαρής απώλειας ,ακόμα και επιθυμία για εκδίκηση. Ακριβώς μετά το διαζύγιο των γονέων τους ,μερικοί νεαροί καταστρέφουν κυριολεκτικά τη ζωή τους. Μερικοί παίρνουν απερίσκεπτες αποφάσεις, εγκαταλείπουν λόγου χάρη το σχολείο. ’λλοι δίνουν διέξοδο στην απογοήτευση και στην οργή τους ,με το να συμπεριφέρονται άσχημα. Έτσι τα παιδία αυτά έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα ψυχικής υγείας. επίσης Πολλές έρευνες σήμερα δείχνουν ότι ένας αριθμός από τα παιδία αυτά, θα έχουν ψυχικά προβλήματα με μειωμένη σχολική απόδοση ,περισσότερες πιθανότητες να εγκαταλείψουν το σχολείο, αυξημένο κίνδυνο να γίνουν χρηστές ναρκωτικών και αλκοόλ.

Στην εφηβική ηλικία τα κορίτσια από χωρισμένους γονείς μένουν έγκυες σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σύγκριση με συνομήλικες τους από μη χωρισμένους γονείς. Η προληπτική, θεραπευτική και εκπαιδευτική προσέγγιση του παιδιού και των γονιών του αποδεικνύεται ότι μπορεί να μειώσει σημαντικά το ποσοστό των έφηβων που θα παρουσιάσουν προβλήματα. Η έγκαιρη παρέμβαση νωρίς κατά την διαδικασία που οι γονείς χωρίζουν και προχωρούν προς το διαζύγιο μπορεί να έχει πολύ ευεργετικά αποτελέσματα για τους έφηβους. Για παράδειγμα στις Η .Π. Α υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 1,5 εκατομμύρια παιδία θα δουν τους γονείς τους να παίρνουν διαζύγιο. Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να συμβάλλουν στο καλύτερο για το παιδί τους ,παραμερίζοντας τις διάφορες τους όταν βρίσκονται με αυτό.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σε Πολλές χώρες επικρατεί τάση αύξησης στον αριθμό των μονογονεικων οικογενειών. Στατιστικά στις Η .Π.Α ο αριθμός των μεμονωμένων μητέρων αυξήθηκε από 3 εκατ. σε 10 εκατ. μεταξύ 1970 και 2000. Την ίδια περίοδο ο αριθμός των πατέρων αυξήθηκε επίσης από 393.000 σε 2 εκατ. Στο ΜΕΞΙΚΟ σύμφωνα με την εφημερίδα ΛΑ ΧΟΡΝΑΔΑ στο 27% περίπου του συνόλου των εγκυμοσύνων στη χώρα οι μητέρες ήταν έφηβες. Στην ΙΡΛΑΝΔΙΑ το ποσοστό των μονογονεικων οικογενειών αυξήθηκε από 5,7% σε 7,9%. Στην ΓΑΛΛΙΑ από τα τέλη της δεκαετίας 1970 μέχρι και σήμερα η αναλογία των μονογονεικων οικογενειών έχει αυξηθεί κατά 50%. Στην ΒΡΕΤΑΝΙΑ η αναλογία των οικογενειών με έναν γονέα ξεπέρασε για πρώτη φορά το 25%,αντικατοπτριζοντας μια τεραστία αύξηση στον αριθμό των μητέρων που δεν έχουν παντρευτεί ποτέ και αξιοσημείωτη αύξηση στα ποσοστά των διαζυγίων τα τελευταία 30 χρόνια. Στην ΓΕΡΜΑΝΙΑ ο αρμός των μεμονωμένων γονέων διπλασιάστηκε τις περασμένες δυο δεκαετίες. Σχεδόν σε όλες τις μονογονεικες οικογένειες γονέας είναι η μητέρα. Στην ΙΑΠΩΝΙΑ οι οικογένειες με μοναχικές μητέρες αυξάνονται συνεχώς από την δεκαετία 1970 και το 77% του συνόλου των σπιτικών το 2000,γονεας ήταν η μητέρα. Στην ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ Σχεδόν 1 στα 4 παιδία ζει μόνο με τον ένα βιολογικό γονέα . Αυτό είναι αποτέλεσμα από την διάλυση γάμου η της σχέσης των γονέων. Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι μονογονεικες οικογένειες θα αυξηθούν κατά 30% με 66% σε μια περίοδο 25 χρόνων. τέλος στην ΕΛΛΑΔΑ από το 1980 ο αριθμός των ατόμων αυτών παρουσιάζει αύξηση της τάξης 29.8% και σιγά σιγά ανεβαίνει.

ΕΝΝΟΜΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Για να επανέλθουμε σε γενικές πληροφορίες του διαζυγίου θα λέγαμε το εξής. .Με το διαζύγιο λύεται ο δεσμός του γάμου καθώς και το καθεστώς που διέπει τις σχέσεις μεταξύ των συζύγων ,πράγμα που μπορεί να έχει διάφορες έννομες συνέπειες. Γι αυτό στα περισσότερα κράτη μέλη ,το διαζύγιο εκδίδεται από δικαστική αρχή ,η οποία θα κρίνει εφόσον συντρέχει λόγος ..
-το θέμα της γονικής μέριμνας
-τη διανομή της περιούσιας των συζύγων και τη λύση του καθεστώτος που διέπει τις περιουσιακές τους σχέσεις
-το ύψος της διατροφής που οφείλει ενδεχομένως να καταβάλει ο ένας στον άλλον η στα παιδία.
Το διαζύγιο μπορούν να ζητήσουν και οι δυο σύζυγοι που είναι το διαζύγιο κοινή συναινέσει η κατόπιν κοινής αίτησης η μόνον ο ένας . Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας καθώς και οι λόγοι που επιτρέπουν την έκδοση του διαζυγίου διαφέρουν από το ένα κράτος στο άλλο.

Παρατηρούμε τελικά ότι το φαινόμενο το διαζυγίου έχει πάρει μεγάλες εκτάσεις στην σημερινή εποχή . Γι αυτό τα ζευγάρια όταν περνούν κρίσης και βρίσκονται κάτω από δύσκολες συνθήκες ,να προσπαθούν να αντεπεξέλθουν σε θύελλες αντιξοοτήτων . Όλα αυτά τα προβλήματα που δημιουργούνται δίνουν στο ζευγάρι την ευκαιρία να δείξουν πόσο γνήσια είναι η < <αγάπη>>που τρέφουν ο ένας για τον άλλον .!! Κλείνοντας θα δώσουμε έναν ορισμό της ΑΓΑΠΗΣ...
< <Η αγάπη είναι μακρόθυμη και δείχνει καλοσύνη . Η αγάπη δεν ζηλεύει, δεν κομπάζει ,δεν φουσκώνει από υπερηφάνεια ,δεν συμπεριφέρεται άπρεπα, δεν ζητάει τα δικά της συμφέροντα, δεν εξάπτεται . Δεν κρατάει λογαριασμό για το κακό . Δεν χαίρεται για την αδικία ,αλλά χαίρεται με την αλήθεια . Ανέχεται τα πάντα, πιστεύει τα πάντα ,υπομένει τα πάντα . Η αγάπη ποτέ δεν χάνεται . .>> Έχοντας λοιπόν αυτόν τον ιδανικό ορισμό ως πρότυπο μπορεί το ζευγάρι να αντιμετωπίσει τα πάντα, να είναι ενωμένο και έτσι να εξαλειφθεί το φαινόμενο του διαζυγίου.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

http.//www.health.in.gr
http.//www.medlook.net.cy
http.//www.europa.eu.int