Φόρτωση ...

ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΑΣΘΜΑ

Ζ' ΕΞΑΜΗΝΟ

ΕΠΙΜΕΛΙΑ: ΚΟΝΙΑΡΗ ΑΡΕΤΗ

ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΑΣΘΜΑ:

ΤΟ ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΑΣΘΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗ
ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΤΩΝ ΑΕΡΟΦΟΡΩΝ ΟΔΩΝ ΙΔΙΟΣ
ΒΡΟΓΧΙΟΛΙΩΝ, Η ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ
ΤΗΣ ΕΙΤΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ
ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΤΩΝ ΑΕΡΑΓΩΓΩΝ
ΒΡΟΓΧΙΚΗ ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΚΑΙ ΒΡΟΓΧΙΚΗ
ΥΠΕΡΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ.


α) ΒΡΟΓΧΙΚΗ ΑΠΟΦΡΑΞΗ( Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΦΛΕΓΜΟΝΗΣ)

Η ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΣΤΗΝ
ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΑΣΘΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ
ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΟΛΥΠΛΟΚΕΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ
ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ
ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΤΟΥ ΒΡΟΓΧΙΚΟΥ ΒΛΕΝΝΟΓΟΝΟΥ. ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΦΛΕΓΜΟΝΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΚΥΤΤΑΡΑ. ΑΡΧΙΚΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΔΡΕΥΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΒΡΟΓΧΙΚΟΥΣ ΙΣΤΟΥΣ ΔΗΛΑΔΗ ΤΑ ΣΙΤΕΥΤΗΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΑ ΜΑΚΡΟΦΑΓΑ ΤΑ ΒΑΣΕΟΦΙΛΑ ΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΟΥ ΒΡΟΓΧΙΚΟΥ ΕΠΙΘΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΝΔΟΘΗΛΙΟΥ ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ. ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΠΟΥ ΕΚΛΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΒΛΑΒΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΕΡΕΘΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΩΣΙΝΟΦΙΛΑ ΤΑ ΛΕΜΦΟΚΥΤΤΑΡΑ ΤΑ ΜΟΝΟΠΥΡΗΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΥΔΕΤΕΡΟΦΙΛΑ. ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΙΤΕΥΤΗΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ, ΤΑ ΕΩΣΙΝΟΦΙΛΑ, ΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΟΥ ΒΡΟΓΧΙΚΟΥ ΕΠΙΘΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ CD T- ΛΕΜΦΟΚΥΤΤΑΡΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΗΣ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΟΥΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΣΤΟ ΑΣΘΜΑ.
ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΦΛΕΓΜΟΝΗΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΚΛΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΝΕΥΡΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΝΕΥΡΩΝ.
Η ΕΚΛΥΣΗ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΣΠΑΣΜΟ ΤΩΝ ΛΕΙΩΝ ΜΥΪΚΩΝ ΙΝΩΝ ΤΩΝ ΒΡΟΓΧΩΝ ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΕΚΛΥΤΙΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΒΡΟΓΧΙΚΗΣ ΑΠΟΦΡΑΞΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙ ΤΩΝ ΣΥΠΤΟΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΘΜΑΤΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ΒΗΧΑ ΧΟΥΡΧΟΥΡΗΤΟ ΔΥΣΠΝΟΙΑ ΚΑΙ ΣΦΙΞΙΜΟ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ. Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΕΚΛΥΤΙΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ Η ΝΟΣΟΣ ΜΕΤΑΠΙΠΤΕΙ ΣΕ ΧΡΟΝΙΑ.
Η ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΦΛΕΓΜΟΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΙΣΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ ΠΟΥ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗ ΒΡΟΓΧΙΚΗ ΑΠΟΦΡΑΞΗ.
1. ΣΤΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΒΡΟΓΧΙΚΟΥ ΑΥΛΟΥ.
2. ΕΥΚΟΛΗ ΑΠΟΠΤΩΣΗ ΕΠΙΘΗΛΙΑΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΓΥΜΝΩΣΗ ΤΟΥ ΒΡΟΓΧΙΚΟΥ ΕΠΙΘΗΛΙΟΥ.
3. ΑΝΩΜΑΛΗ ΕΠΑΝΑΔΟΜΗΣΕΙ ΤΟΥ ΒΡΟΓΧΙΚΟΥ ΕΠΙΘΗΛΙΟΥ ΑΠΟ ΕΝΑΠΟΘΕΣΗ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ ΚΑΙ ΠΑΧΥΝΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΜΕΜΒΡΑΝΗΣ.


β) ΒΡΟΓΧΙΚΗ ΥΠΕΡΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΤΙΤΑ

Η ΒΡΟΓΧΙΚΗ ΥΠΕΡΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΤΙΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΡΑΧΕΙΟΒΡΟΓΧΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ ΝΑ ΑΠΑΝΤΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΒΡΟΓΧΙΚΗ ΣΤΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΒΡΟΧΟΣΠΑΣΜΟ. Ο ΒΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΒΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΠΤΟΜΑΤΟΝ ΤΟΥ ΑΣΘΜΑΤΟΣ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ Η ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΤΩΝ ΑΕΡΑΓΩΓΩΝ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗ ΒΥ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΕΚΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΒΡΟΓΧΙΚΗ ΑΠΟΦΡΑΞΗ. Η ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΜΠΟΡΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΜΕ ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΑΠΟΛΗΞΕΩΝ.

ΓΕΝΕΣΙΟΥΡΓΑ ΑΙΤΙΑ

ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΕΡΕΘΙΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΟΥΜΕ : ΚΑΠΝΟΣ ΑΕΡΙΑ, ΑΤΜΟΙ Κ.Λ.Π. ΑΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΑ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ Η ΕΙΣΠΝΟΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΜΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΒΡΟΓΧΩΝ ΟΠΩΣ ΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΣΚΟΝΗΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΛΛΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ : ΠΙΤΥΡΙΔΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΜΑΛΛΙΩΝ ΕΠΙΔΕΡΜΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΣΠΑΣΘΕΙ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ Κ.Λ.Π. ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΑ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΣΠΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ ΟΠΩΣ ΦΟΛΙΔΕΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΤΡΙΧΕΣ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΟΠΟΙΩΝ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΜΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΕΤΑΙΣΘΙΣΙΑ.
ΕΙΝΑΙ ΣΥΧΝΟ ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΜΙΑΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΓΥΡΗ ΦΥΤΩΝ ΟΠΩΣ ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΩΝ ΕΙΔΩΝ ΘΑΜΝΩΝ Η ΔΕΝΤΡΩΝ. Η ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΜΩΣ, ΣΥΝΗΘΩΣ, ΚΑΘΕ ΑΣΘΜΑΤΙΚΟ ΑΤΟΜΟ ΕΙΝΑΙ ΕΥΑΙΣΘΙΤΟ ΜΟΝΟ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΓΥΡΗ. ΠΑΝΤΟΣ ΟΙ ΕΚΚΡΙΣΗΣ ΣΥΜΠΙΠΤΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΥΡΗΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΩΝ ΤΑ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΕΡΟΓΕΝΕΙΣ ΜΥΚΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΦΘΟΝΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΙΑΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΕΠΟΧΙΑΚΕΣ ΑΣΘΜΑΤΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ.
ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ Τ' ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΑ ΦΘΑΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΠΟ ΟΔΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ . ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΤΡΟΦΩΝ Η' ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. ΑΚΟΜΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΝ ΣΑΝ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙ ΤΟΥΣ.
ΕΠΙΣΗΣ ΑΣΘΜΑΤΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΛΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΥΡΙΟΣ ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΕΚΤΙΘΕΤΑΙ ΑΠΟΤΟΜΑ ΣΤΟ ΚΡΥΟ.


ΤΥΠΟΙ:

ΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΑΣΘΜΑΤΟΣ ΠΑΝΤΟΤΕ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΦΥΣΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΣΠΑΣΜΩΔΙΚΗ ΣΥΣΠΑΣΗ ΤΩΝ ΒΡΟΧΩΝ ΚΛΑΣΙΚΑ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΤΥΠΟΙ ΑΣΜΑΤΟΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ.
ΕΞΩΓΕΝΕΣ ΑΣΘΜΑ: ΟΤΑΝ ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΕ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΑΦΩΣ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ 30% ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΑΣΘΜΑΤΟΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ Ο ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΜΠΟΡΕΙ Ν' ΑΝΙΧΝΕΥΘΕΙ: ΣΥΝΗΘΩΣ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΛΛΕΡΓΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 10 ΕΤΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟ Τ' ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠ' ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΟΥ ΑΣΘΜΑΤΟΣ ΝΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ, ΟΠΩΣ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ Η' ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ.

ΕΝΔΟΓΕΝΕΣ ΑΣΘΜΑ: ΟΤΑΝ Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΔΕΝ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ ΤΟ 70% ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ν' ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΘΕΙ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΗΛΙΚΙΑ ΑΝ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΥΧΝΑ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40 ΕΤΩΝ. ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΟΥ ΑΣΘΜΑΤΟΣ ΟΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΙΑΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΡΚΕΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:
ΤΟ ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΑΣΘΜΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΟΞΕΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ ΠΟΥ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΣΑΦΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ. ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΥΝΗΘΩΣ, ΤΕΡΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΑΥΘΟΡΜΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ, ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΣΥΝΤΟΜΕΥΤΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΑΓΩΓΗ. ΠΑΝΤΩΣ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΥΘΟΡΜΗΤΑ, ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΟΤΑΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΑΣΘΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΣ.
ΑΣΘΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ Η ΚΡΙΣΗ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΕΡΕΘΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΟΜΩΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΕΣΟΛΑΒΟΥΝ ΜΕΡΙΚΕΣ ΩΡΕΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΑΠΟΤΟΜΟ ΠΑΝΤΟΤΕ ΤΡΟΠΟ. Σ' ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΘΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΚΡΙΣΗ: ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ, ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ, ΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΔΙΑΘΕΣΙΑ Κ.Λ.Π. ΟΤΑΝ ΕΠΕΡΧΕΤΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΔΥΣΚΟΛΙΑ Η΄ ΔΥΣΠΝΟΙΑ, ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΝΙΓΜΟΥ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΠΝΟΩΝ. Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΑΙΣΘΗΣΗ ΔΥΣΦΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΤΟΝΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΦΑΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΩΘΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ, ΤΟΝ ΚΡΥΟ ΙΔΡΩΤΑ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΟΥ ΣΦΥΓΜΟΥ ΤΟΥ Κ.Λ.Π. ΣΥΝΤΟΜΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΔΙΑΡΚΗΣ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΒΗΧΑΣ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΛΕΓΜΑΤΩΝ, ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΣΕ ΜΙΑ ΜΑΤΑΙΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΤΩΝ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΟΔΩΝ. ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΦΥΡΙΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΕΡΑ ΠΟΥ ΔΙΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΡΑΓΜΕΝΟΥΣ ΑΕΡΑΓΩΓΟΥΣ, ΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΣΥΡΙΓΜΟΙ, ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΠ' ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ. Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥ ΑΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΟΡΘΙΟΣ ΜΕ ΤΟ ΘΩΡΑΚΑ ΠΡΟΤΕΤΑΜΕΝΟ, ΜΕ ΣΤΟΧΟ Ν' ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΟΙΚΙΛΛΕΙ, ΕΙΤΕ ΑΥΘΟΡΜΗΤΑ ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΣΤΗΣΕΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ Η ΚΡΙΣΗ ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ.ΑΣΘΜΑΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ:
ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ Η ΚΡΙΣΗ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΜΕ ΜΗ ΕΥΝΟΪΚΟ ΤΡΟΠΟ, ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΙΑΡΚΗΣ ΚΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΥΞΑΝΕΙ ΣΕ ΕΝΤΑΣΗ. ΤΟΤΕ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΕΜΦΑΝΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΜΥΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΤΕΡΥΓΙΩΝ ΤΗΣ ΜΥΤΗΣ. Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΑΣΦΥΞΙΑ, Η ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΚΙ ΑΥΤΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΜΙΑ ΕΛΛΙΠΗ ΟΞΥΓΟΝΩΣΗ, ΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΓΑΛΑΖΩΠΗ ΑΠΟΧΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΛΕΝΝΟΓΟΝΩΝ. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ Ν' ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΗΘΗ ΑΓΩΓΗ. Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΤΟΤΕ ΑΝΑΓΚΑΙΑ.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ:
ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ Η ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΣΘΜΑΤΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΝΟΧΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΕΓΑΛΗ ΑΞΙΑ ΕΧΕΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΑΣΙΩΝ. ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΣΕ ΠΟΙΚΙΛΑ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΑ, ΠΟΥ ΜΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΡΕΘΙΖΟΥΝ ΤΟ ΔΕΡΜΑ, ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΕΡΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΙΘΑΝΩΝ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΠΟΛΥ ΔΑΠΑΝΗΡΗ.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΤΟΠΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΠΙΘΑΝΩΣ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΠΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ. ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΟΨΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΘΕΙ Ο ΑΝΑΚΡΙΒΗΣ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΘΜΑΤΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΔΕΡΜΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ. ΓΙ' ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ ΤΟΥ ΒΡΑΧΙΟΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ ΚΑΘΕΝΑ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΟ, ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΙΑ ΕΛΑΦΡΑ ΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΝΑ ΝΥΣΤΕΡΙ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΣΧΩΡΗΣΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ. ΑΝ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠ' ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗΣ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΣΘΕΙ ΜΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ.
ΤΑ ΠΙΘΑΝΑ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΑΣΘΜΑΤΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΕΛΕΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΣΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΘΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ. Σ' ΑΥΤΗ ΤΗ ΒΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ ΜΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΣΤΟ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΟ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΥΠΟΔΕΡΜΙΚΩΝ ΕΝΕΣΕΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΟΥ ΣΕ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΑΝ ΕΜΒΟΛΙΑ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΙΘΑΝΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΑΥΤΟ. ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΕΝΕΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑΚΤΙΚΑ Σ' ΕΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΗΝΩΝ Η' ΚΑΙ ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ Τ' ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ. ΩΣΤΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΝ Ν' ΑΠΟΔΕΙΧΘΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΑ ΚΥΡΙΟΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΣΘΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΓΥΡΗ.
ΣΗΜΕΡΑ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΑΣΘΜΑ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΣΑΝ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΝΟΣΟΛΟΓΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΟ ΕΜΦΥΣΗΜΑ, ΟΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ. ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟ 3% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΑΣΘΜΑ. ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ Η ΕΝΑΡΞΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 40 ΧΡΟΝΩΝ. ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 10 ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ Η ΕΝΑΡΞΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ Η ΠΑΘΗΣΗ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΕΞΙΣΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΦΥΛΑ ΑΛΛΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΥΠΕΡΕΧΟΥΝ ΤΑ ΑΓΟΡΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ. ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ 50% ΤΩΝ ΑΣΘΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ 20ΕΤΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΑΣΘΜΑ
ΚΑΙ ΜΟΝΟ 30 % ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΠΑΣΧΟΥΝ. ΕΞΑΛΛΟΥΟΙ ΜΙΣΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΑΣΘΜΑΤΙΚΟΥΣ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΤΟ ΑΣΘΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ ΤΟΥΣ.

ΓΕΝΙΚΩΣ Η ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΑΣΘΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΗ Ο,1 %. ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΚΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ 2-15 ΓΙΑ ΚΑΘΕ 1000.000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ. ΣΤΟΥΣ ΕΣΚΙΜΩΟΥΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΙΝΔΙΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΠΑΝΙΑ ΠΑΘΗΣΗ. ΒΕΒΑΙΑ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΣΘΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΘΝΗΤΟΤΗΤΑΣ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ, ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΙΩΝ. ΧΑΝΙΩΤΗΣ ΤΟΜΟΣ Α'
ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΤΣΑΣ.
ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕIΑ "ΧΡΥΣΗ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ 3 ΗΣ ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ"
ΤΟΜΟΣ 3ΗΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΟΜΙΚΗ.
ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΑΙΔΩΝ ΧΑΡΣΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΚΑΛΗΣ, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ univegsity studio press.