Φόρτωση ...

ΚΑΠΝΙΣΜΑ

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΣΧΟΛΗ: ΣΕΥΠ
ΤΜΗΜΑ: ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΚΑΠΝΙΣΜΑ


Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΙΤΗΤΗ:
ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ ΣΑΒΒΑ

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: κα. ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΥΠΑΡΙΣΗ

ΛΑΡΙΣΑ 2008

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ

-ΟΡΙΣΜΟΣ

-ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΑΝΑΒΟΥΜΕ ΤΣΙΓΑΡΟ

-ΠΩΣ ΔΡΑ ΤΟ ΜΟΝΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ

-ΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ Η ΠΙΣΣΑ...

-ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ

-ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

-ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΓΙΑ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

-ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΤΥΠΟΙ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ

-ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

-ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΟΙ "ΠΑΘΗΤΙΚΟΙ" ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ...

-Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΤΣΙΓΑΡΩΝ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ;

-ΤΑ "ΘΕΤΙΚΑ" ΤΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ, Η ΓΙΑΤΙ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΟΨΕΤΕ...

-ΟΤΑΝ ΚΟΨΕΤΕ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ:

-ΕΞΙ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ

-ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

-ΟΤΑΝ ΚΟΨΕΤΕ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ


Ιστορία του καπνού
Κάπως σαν παραμύθι, σαν γλαφυρή ιστορία, που ανάγεται σε μακρινούς αιώνες, ξεκίνησε η περίπτωση "Καπνός"! Ένα απλό, ταπεινό χόρτο που έμελλε να διαδραματίσει τον πιο αποτρόπαιο ρόλο στις γενεές του μεταγενέστερου και κυρίως του σύγχρονου κόσμου. Οι άνθρωποι της συνοδείας του Κολόμβου είχαν για πρώτη φορά την παράξενη εμπειρία να παρακολουθήσουν έκπληκτοι την "τελετουργία" του καπνίσματος μεταξύ των ιθαγενών στους νέους τόπους, που ανακάλυπταν και εξερευνούσαν. Τα νέα έφθασαν στην Ευρώπη με λεπτομερείς περιγραφές του αλλόκοτου και πρωτοφανούς αυτού γεγονότος. Αργότερα η χρήση του καπνού στην Ευρώπη ξεκινάει σαν ένα δώρο προς μια βασίλισσα - από το Γάλλο διπλωμάτη Nicot προς την Αικατερίνη των Μεδίκων - δώρο ασυνήθιστο, ένα χόρτο, για να κατευνάσει τους πονοκεφάλους της. Ένα χόρτο με διαφορετικές ιδιότητες και τολμηρές επεμβάσεις στη ανθρώπινη ζωή! Αυτό το χόρτο λες και είχε την τύχη και την τιμή να γίνεται Βασιλικό δώρο κι αύτη τη φορά από τους Ισπανούς προς τον Κάρολο.
Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι τα φύλλα του καπνού των Ιθαγενών και η συνήθειά τους να τα καπνίζουν θα έμπαιναν σε βασιλικά παλάτια, στα πλουσιότερα σαλόνια και στην αριστοκρατία της Ευρώπης. Εκλεκτές ποικιλίες πούρων και σιγαρέτων είχαν τιμητική θέση μέσα σε χρυσές, αργυρές και βελούδινες θήκες σαν πολύτιμα δώρα προς μεγάλες προσωπικότητες. Ακόμα κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί, ότι το ταπεινό αυτό φυτό των ιθαγενών θα έπαιρνε τέτοιες διαστάσεις, επεκτάσεις και προεκτάσεις στη ζωή των ανθρώπων τόσους αιώνες μετά και ούτε σήμερα ακόμη συνειδητοποιούμε ότι έχει καταδυναστεύσει τον κόσμο και έχει γίνει η μάστιγα του αιώνα μας. Γι' αυτό οι πολιτισμένοι λαοί άρχισαν να στοχεύουν στην ενημέρωση για την πρόληψη και παύση του καπνίσματος, που θεωρείται πια μια συνήθεια αναχρονιστική, περιθωριοποιημένη και κιτς και συνδέεται μόνο με τον όλεθρο και την καταστροφή του ανθρώπινου οργανισμού, αφού δεν φέρνει τίποτε άλλο, παρά μόνο την εξάρτηση, την αρρώστια και το θάνατο.

Κάπνισμα

Ορισμός
Το κάπνισμα είναι μία συνήθεια, που ξαφνιάζει και αναστατώνει τον ανθρώπινο οργανισμό, τον δυσκολεύει και τον καταπονεί μέχρι να την υιοθετήσει, διότι είναι ξένη προς τις φυσιολογικές, βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού. Δεν είναι λειτουργία, που έχει προβλέψει η Φύση, αλλά συνήθεια, που έχει επινοήσει ο άνθρωπος και μάλιστα από την εποχή, που ζούσε ακόμη σε σχεδόν πρωτόγονη κατάσταση. Παρά ταύτα όμως, όταν ο οργανισμός εθιστεί στον καπνό, τον κάνει αδιάσπαστο μέρος της ζωής του και δυσκολεύεται μετά να απαλλαγεί.
Η σύγχρονη επιστήμη και ο σημερινός πολιτισμός μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνουΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΑΝΑΒΟΥΜΕ ΤΣΙΓΑΡΟ - ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ "ΑΝΕΒΑΖΕΙ" Η ΝΙΚΟΤΙΝΗ;
"Δούρειος Ίππος" για το τσιγάρο είναι η νικοτίνη, μία ελαιώδης χημική ένωση που περιέχει άζωτο. Αν υποθέσουμε ότι ο καπνιστής τραβάει μόνο μία ρουφηξιά από το τσιγάρο του και στη συνέχεια το σβήνει, ο μηχανισμός που τίθεται σε λειτουργία αμέσως μετά είναι ο εξής: η νικοτίνη που εισπνευστικέ μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνει παντού συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Στον εγκέφαλο φτάνει μέσα σε 8 έως 18 δευτερόλεπτα. Εκεί διεγείρει τους νευρώνες και αυτομάτως στέλνονται διάφορα μηνύματα στα όργανα του καπνιστή: δίνεται η εντολή να εκκριθεί αδρεναλίνη, "ειδοποιείται" η καρδιά να αρχίσει να χτυπά πιο γρήγορα, τα αγγεία συσπώνται, απελευθερώνεται γλυκόζη κ.λ.π. Η νικοτίνη σε μικρή ποσότητα διεγείρει, ενώ σε μεγάλη ναρκώνει και προκαλεί το θάνατο. Η περιεκτικότητα της στο αίμα πέφτει κατά 50% μισή ώρα μετά από μία ρουφηξιά και κατά 75% στα τρία τέταρτα της ώρας. Η δράση των ορμονών που εκκρίθηκαν διαρκεί επίσης περίπου μίση ώρα. Από τη στιγμή που μειώνεται η περιεκτικότητα της νικοτίνης στο αίμα, ο καπνιστής νιώθει την ανάγκη να ανεβάσει εκ νέου τα επίπεδα της, γι' αυτό οι περισσότεροι καπνίζουν περίπου ένα πακέτο την ημέρα - δύο τσιγάρα την ώρα. Στους μανιώδεις καπνιστές η νικοτίνη σωρεύεται στον οργανισμό και "αρκεί" ακόμα και για τις ώρες του ύπνου. Επειδή πάντως, τα επίπεδα μειώνονται πολύ στη διάρκεια της νύχτας, το πρωινό τσιγάρο προκαλεί πάντα μία έντονη ευχαρίστηση - γεγονός που αποδίδεται στο ότι η νικοτίνη προκαλεί την έκκριση της ντοπαμίνης, μίας ουσίας που μοιάζει με ορμόνη, αλλά είναι νευροδιαβιβαστής. Η ντοπαμίνη συνδέεται με το αίσθημα της ικανοποίησης και της απόλαυσης του σεξ ή του καλού φαγητού. Τα επόμενα τσιγάρα πάντως ανάβονται μηχανικά, γιατί δεν προκαλούν το ίδιο αίσθημα ευχαρίστησης. Ο οργανισμός μένει σχετικά αδιάφορος, επειδή τα επίπεδα της νικοτίνης δεν προλαβαίνουν να πέσουν στο μηδέν, και έτσι οι νευρώνες δεν διεγείρονται όσο με το πρώτο τσιγάρο. Επιπλέον, με την πάροδο του χρόνου, η νικοτίνη -δυστυχώς- διεγείρει τα εγκεφαλικά κύτταρα, ώστε να δημιουργούν νέους νευρώνες για την υποδοχή της, με αποτέλεσμα, όσο περισσότερο καπνίζει ένα άτομο, τόσο περισσότερα τσιγάρα να ζητά. Οι νέοι νευρώνες "απαιτούν" τη δική τους "δόση" και το αίσθημα "κορεσμού" των εγκεφαλικών νευρώνων από νικοτίνη ικανοποιείται πλέον με όλο και μεγαλύτερο αριθμό τσιγάρων. Σύμφωνα με τη σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Χιούστον, αυτοί οι επιπλέον νευρώνες που κάνουν τον άνθρωπο να αποζητά όλο και περισσότερη νικοτίνη αρχίζουν να ατροφούν και να εξαφανίζονται περίπου ενάμισι μήνα μετά το κόψιμο του τσιγάρου. Η ανάμνηση, όμως, της ευχαρίστησης που έφερνε κάποτε η νικοτίνη, - προκαλώντας έκκριση ντοπαμίνης - διαρκεί, και έτσι ο πρώην καπνιστής μπορεί ανά πάσα στιγμή να παρεκτραπεί και να ξαναρχίσει το κάπνισμα.


ΠΩΣ ΔΡΑ ΤΟ ΜΟΝΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ...
Πρόκειται για την ίδια δηλητηριώδη ουσία που εκπέμπεται από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων. Ενώ η νικοτίνη κάνει την καρδιά να χτυπά πιο γρήγορα, το μονοξείδιο του άνθρακα της στερεί το έχτρα οξυγόνο που της χρειάζεται. Η αναπνοή γίνεται πιο γρήγορη και η θερμοκρασία του σώματος πέφτει κατά ένα - δύο δέκατα. Αυτή η "κόντρα" γίνεται αιτία για πολλές καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις.


ΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ Η ΠΙΣΣΑ...
Ανάμεσα στις 4.000 ουσίες που περιέχει το τσιγάρο, η πίσσα είναι από τις πλέον βλαβερές. Πρόκειται για ένωση πολλών και καρκινογόνων ουσιών, έχει σκούρο χρώμα και κολλώδη υφή. Επικάθεται στους βλεννογόνους τους στόματος, των πνευμόνων, του στομάχου και του εντέρου, συμβάλλοντας στην πρόκληση καρκίνου αυτών των περιοχών, αλλά και στην εκδήλωση εμφυσήματος, χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων κ.λ.π. Ο οργανισμός εν τω μεταξύ αναλώνει όλα τα αποθέματα βιταμίνης C.

Γιατί καπνίζουν οι νέοι
Σύμφωνα με έρευνα οι ακόλουθοι παράγοντες καθορίζουν την αιτία που οι νέοι αρχίζουν το κάπνισμα :
- Συνήθεια γονέων
- Φίλοι, μεγαλύτερα αδέλφια, κοινωνικό περιβάλλον
- Διαφήμιση και εμπορική σύνδεση με την εικόνα του
- Διαφήμιση και εμπορική σύνδεση με τον αθλητισμό
- Σχέσεις / οικογενειακή δομή
- Επίπεδο εκπαίδευσης
- Κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο
- Διαχείριση άγχους και καταπίεσης
- Αποδοχή
Οι έφηβοι συχνά αγνοούν τη δυνατότητα εθισμού στον καπνό
- 61% των νέων θεωρούν ότι δεν πειράζει να δοκιμάσουν το τσιγάρο εφόσον το κόψουν πριν γίνει συνήθεια
- 26% θεωρούν ότι οι κανονικοί καπνιστές μπορούν να το κόψουν οποτεδήποτε το θελήσουν

Κάπνισμα και μαθητές
Σύμφωνα με έρευνα του 1998, οι μισοί και πλέον μαθητές (57%) έχουν καπνίσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, οι περισσότεροι περιστασιακά (32,7%). Συστηματικά δηλώνουν ότι καπνίζουν το 20,8% των μαθητών. Τα κορίτσια υπερτερούν των αγοριών στο περιστασιακό κάπνισμα (34,7% και 30,5% αντίστοιχα), ενώ περισσότερα αγόρια (21,9%) από κορίτσια (19,7%) δηλώνουν συστηματικοί καπνιστές, χωρίς όμως μεγάλη διαφορά μεταξύ τους.
Οι μεγαλύτεροι μαθητές (17-18 ετών) καπνίζουν συστηματικά σε ποσοστό πενταπλάσιο από τους μικρότερους (13-14 ετών).
Τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά συστηματικού καπνίσματος (24,6% και 23,6% αντίστοιχα) σε σύγκριση με τις υπόλοιπες αστικές περιοχές (19,9%0 και τις ημιαστικές / αγροτικές 13,9%).
Συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του συστηματικού καπνίσματος στους μαθητές ανάμεσα στο 1984 και το 1993, από 22% σε 14,6%, η καθοδική αυτή πορεία δυστυχώς αντιστράφηκε το 1998 και ο αριθμός των συστηματικών καπνιστών στους μαθητές επιστρέφει κοντά στα υψηλά (20,8%) επίπεδα για άτομα αυτής της ηλικίας, όπως είχε παρατηρηθεί και το 1984.
Όλα αυτά ενισχύουν την ανάγκη να έχουν οι νέοι πραγματική αποδεκτή ενημέρωση σχετικά με την εξάρτηση από τη νικοτίνη και τα αποτελέσματα του καπνίσματος.
Παράγοντες που προδιαθέτουν τους νέους για κάπνισμα
Ισχύουν μία σειρά από σύνθετους και ενδογενείς παράγοντες που προδιαθέτουν τους νέους να καπνίσουν και αυτοί ποικίλουν σχεδόν ανά άτομο και λαό. Πολυετής έρευνες καθορίζουν ορισμένους παράγοντες που είναι κοινοί στο ρόλο που παίζουν στη μύση των νέων στο κάπνισμα. Αυτοί περιλαμβάνουν υψηλά επίπεδα κοινωνικής αποδοχής για τα προϊόντα καπνού, έκθεση και αδυναμία αντίδρασης απέναντι στη διαφήμιση, διαθεσιμότητα και εύκολη πρόσβαση, ρόλος προτύπου από τους γονείς και άλλους ενήλικες και κοινωνική πίεση της ομάδας.
Λόγοι για τους οποίους καπνίζουν οι έφηβοι
- Πολύ συχνά το κάπνισμα αρχίζει τυχαία. Χωρίς να το πολυσκεφτούν οι έφηβοι ακολουθούν το ρεύμα.
- Για αρκετούς το κάπνισμα σημαίνει να έχουν κάτι να κάνουν.
- Μερικοί έφηβοι ζητούν την απόλαυση από το κάπνισμα και προσπαθούν να ηρεμήσουν τα νεύρα τους με αυτό τον τρόπο.
- Μερικοί θεωρούν ότι το κάπνισμα τους ενεργοποιεί και τους βοηθά στη συγκέντρωση.
- Αρκετοί έφηβοι θεωρούν ότι με το κάπνισμα μεγάλωσαν.
- Για μερικούς, το κάπνισμα αποτελεί ένα μέσον για να εισχωρήσουν και να ανήκουν στους σωστούς κύκλους / ομάδες.
- Ορισμένοι πιστεύουν ότι το κάπνισμα τους δίνει κάποιο στυλ. Ιδιαίτερα οι νεαροί θεωρούν ότι οι κοπέλες το βρίσκουν ελκυστικό και μπορεί να συνδεθεί με ένα γενικό τρόπο ζωής.
- ’λλοι θεωρούν ότι τους προσδίδει αυτοπεποίθηση και καπνίζοντας την προβάλλουν.
- 'Αλλοι πάλι δοκιμάζουν τον καπνό από περιέργεια.
- Μερικοί έφηβοι καπνίζουν από αντίδραση στους κανονισμούς.
- ’λλοι επηρεάζονται από τη διαφήμιση.
- Επίσης, οι νέοι μπορεί να εθιστούν στη νικοτίνη, η οποία είναι συστατικό του καπνού. Ο εθισμός αυτός, κάνει δύσκολη τη διακοπή του καπνίσματος, ακόμη και αν το θέλετε.
- Το κάπνισμα έχει γίνει συνήθεια για αρκετούς νέους. Μερικοί συνηθίζουν να καπνίζουν στα διαλείμματα και σε άλλους αρέσει να καπνίζουν μετά το γεύμα. Όταν μία συνήθεια εδραιωθεί είναι δύσκολο να την κόψει κανείς.


Διάφοροι τύποι καπνιστών
Γνώστες - γνωρίζουν σχετικά με το κάπνισμα αλλά δεν έχουν αποφασίσει αν θα το αρχίσουν ή όχι
Πειραματιζόμενοι - καπνίζουν σποραδικά, πιθανώς μόνο στα πάρτι, συχνά περνούν πολλοί μήνες χωρίς να έχουν καπνίσει
Τακτικοί - καπνίζουν τακτικά, π.χ. το σαββατοκύριακο ή τακτικά μέσα στην ημέρα
Εθισμένοι - έχουν εθιστεί στη νικοτίνη και υποφέρουν από στερητικά συμπτώματα όταν δεν μπορούν να καπνίσουν
Έρευνα αποφαίνεται ότι μεσολαβούν περίπου 2 χρόνια για τη μετάβαση από την < <κατηγορία>> του γνώστη στον εθισμένο


ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Το κάπνισμα σε κλειστό χώρο δημιουργεί υψηλή συγκέντρωση ορισμένων βλαπτικών ουσιών (μονοξείδιο του άνθρακα, διάφορα σωματίδια, νικοτίνη) που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα σε μη καπνιστές. Το κάπνισμα των γονιών μπορεί να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών. Η καθημερινή έκθεση ενός μη καπνιστή για πολλά χρόνια στο κάπνισμα άλλων επηρεάζει την αναπνευστική του λειτουργία και αυξάνει την πιθανότητα να πάθει καρκίνο του πνεύμονα και καρδιαγγειοπάθειες.
Η επίδραση του παθητικού καπνίσματος στο έμβρυο κατά την εγκυμοσύνη αποτελεί ένα από τα πρώτα θέματα που έχουν απασχολήσει την έρευνα για το παθητικό κάπνισμα. Ήδη από το 1957 έχει διαπιστωθεί ότι τα μωρά γυναικών που καπνίζουν κατά την εγκυμοσύνη έχουν βάρος μικρότερο από τα μωρά γυναικών που δεν καπνίζουν. Το κάπνισμα σήμερα θεωρείται επικίνδυνο σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα μετά τον 4ο μήνα, ο μηχανισμός όμως με τον οποίο προκαλούνται βλάβες στο έμβρυο δεν είναι γνωστός και αποτελεί αντικείμενο μελέτης.
Εκτός από το χαμηλό βάρος γέννησης, από σειρά εργασιών έχει διαπιστωθεί ότι το κάπνισμα της μητέρας ευθύνεται για τη μείωση του μήκους του σώματος και της περιμέτρου της κεφαλής του μωρού, καθώς και για απότομες αποβολές ή γεννήσεις νεκρών μωρών, όπως και διάφορες άλλες μαιευτικές επιπλοκές. Το κάπνισμα της μητέρας έχει επίσης συνδεθεί και με τερατογένηση στο έμβρυο. Πρόσφατη μελέτη επισημαίνει ότι το παθητικό κάπνισμα της μητέρας από τον πατέρα καπνιστή (20 τσιγάρα ημερησίως) έχει παρόμοια βλαπτική επίδραση το έμβρυο και το μωρό γεννιέται με βάρος μειωμένο κατά 120 γρ. Τέλος μελέτες έχουν γίνει και για το ποσό της νικοτίνης που προσλαμβάνει το βρέφος από το μητρικό γάλα της καπνίστριας μητέρας του. Έχει δε βρεθεί ότι το ποσόν είναι ανάλογο του αριθμού των τσιγάρων της μητέρας και του χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ του καπνίσματος του τσιγάρου και του θηλασμού. Το παιδί γίνεται παθητικός καπνιστής από το κάπνισμα κυρίως των γονέων του ή άλλων μελών του στενού του περιβάλλοντος. Έχει διαπιστωθεί ότι όταν ο πατέρας και η μητέρα είναι καπνιστές 15-20 τσιγάρων ημερησίως το παιδί «καπνίζει» 80 τσιγάρα το χρόνο και τα 50 από αυτά αποδίδονται στο κάπνισμα της μητέρας η οποία εκθέτει περισσότερο το παιδί της στον καπνό.
Η βρογχίτιδα και η βρογχοπνευμονία συμβαίνουν συχνότερα στα παιδιά γονέων καπνιστών. Η συχνότητα των λοιμώξεων αυξάνει γενικά ανάλογα με την συγκέντρωση καπνού στο περιβάλλον του παιδιού. Τέλος, οι φόβοι που εκφράζονται για τον καρκίνο του πνεύμονα και τις καρδιοπάθειες, στηρίζονται στα δεδομένα ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τα άτομα που εκτίθενται στον καπνό από την παιδική τους ηλικία. Έχουν γίνει ακόμη πολλές μελέτες σε συζύγους καπνιστών (ο ένας μόνο σύζυγος καπνίζει). Οι μελέτες αυτές έδειξαν ότι η θνησιμότητα των παθητικών καπνιστών και καπνιστριών είναι αυξημένη κατά 80%. Παρατηρήθηκε μάλιστα ότι όσο περισσότερο καπνίζει ο καπνιστής σύζυγος, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα θανάτου του έτερου ημίσεως από καρδιοπάθεια.
Εκεί που τα πράγματα για τους μη καπνιστές είναι ακόμη πιο δύσκολα από ότι ο καπνός στο σπίτι, είναι ο καπνός στη δουλειά. Στον τόπο δουλειάς δεν είναι ένας μόνο ενεργός καπνιστής αλλά ο μη καπνιστής, εκτίθεται στον καπνό πολλών. Μελέτες σχετικές δείχνουν ότι αν ένας μη καπνιστής καθίσει σε ένα χώρο κυριολεκτικά γεμάτο από καπνό θα ανέβει η πίεση του αίματος του και η καρδιακή του συχνότητα. άτομα μάλιστα με στεφανιαία νόσο, μπορούν να πάθουν στηθαγχική κρίση ή και σπασμό των στεφανιαίων αρτηριών. Το παθητικό κάπνισμα ελαττώνει την σωματική απόδοση ακόμη και σε υγιή, αθλούμενα άτομα ιδιαίτερα στους δρόμους.
Μια τελευταία έρευνα μάλιστα δείχνει ότι οι μη καπνιστές εκτίθενται σε περιβάλλον που έχει καπνό τσιγάρου «αυξάνουν» την πηκτικότητα του αίματος τους δημιουργώντας μικρούς θρόμβους από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια.
Στην Ελλάδα, που έχει το μεγαλύτερο αριθμό καπνιστών ανάλογα με τον πληθυσμό της, ποιος θα προστατεύσει τους μη καπνιστές;
Γιατί να πεθαίνουν αθώοι άνθρωποι, που απεχθάνονται το τσιγάρο, από τις επιπτώσεις του;
«ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΟΛΥΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΠΝΟ ΤΟΥ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΝ!!!».Κινδυνεύουν οι "παθητικοί" καπνιστές...
Κάπνισμα = Θάνατος. Την εξίσωση αυτή πρέπει να έχουμε όλοι μας κατά νου. Κι αν τα λόγια δεν μας πείθουν πάντοτε, υπάρχουν και οι αριθμοί, όπως τους έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής. Ας τους δούμε με προσοχή:
Κάθε 10 δευτερόλεπτα παθαίνει ένας άνθρωπος εξαιτίας του καπνίσματος. Το 1994 υπήρξαν 3 εκατομμύρια θύματα από το κάπνισμα, ενώ το 2025 ο αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια


Ο αριθμός των τσιγάρων έχει κάποια σημασία;

«Όσο ο αριθμός των τσιγάρων ελαττώνεται τόσο οι βλάβες που δημιουργούνται και οι επιπτώσεις τους είναι λιγότερες», απαντά ο καθηγητής. «Ένας αριθμός τσιγάρων που πλησιάζει τη συμπεριφορά του μη καπνιστή είναι τα 5 τσιγάρα το 24ωρο. Το κάπνισμα είναι ιδιαίτερο επικίνδυνο όταν φτάνει τα 20-40 τσιγάρα ημερησίως. Στις περιπτώσεις αυτές παρατηρούνται θανατηφόρα εμφράγματα ακόμα και σε νέους κάτω των 35 ετών, χωρίς να υπάρχουν αθηροσκληρωτικές βλάβες (στενώσεις) μέσα στις στεφανιαίες αρτηρίες.

Κατά συνέπεια, αναμφισβήτητα βοηθά η διακοπή του καπνίσματος γιατί, όπως δείχνει και η τελευταία μελέτη, η διακοπή του μετά το πρώτο έμφραγμα αποδεικνύεται σωτήρια για τα 2/3 των νέων σε ηλικία ατόμων που έπαθαν έμφραγμα εξαιτίας του καπνίσματος».

ΤΑ "ΘΕΤΙΚΑ" ΤΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ, Η ΓΙΑΤΙ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΟΨΕΤΕ...
1. Βοηθά στην αντιμετώπιση στρεσογόνων, δυσάρεστων και οδυνηρών καταστάσεων.
2. Βελτιώνει την ικανότητα συγκέντρωσης σας.
3. Σας χαλαρώνει.
4. Το βλέπετε σαν διάλειμμα στη δουλειά.
5. Σας κάνει να νοιώθετε καλύτερα σε στενάχωρες στιγμές.
6. Νοιώθετε ότι σπάει η ανία σας σε περιόδους πλήξης.
7. Δίνει "δουλειά" στα χέρια σας.
8. Σας βοηθάει να μην παχύνετε.
9. Κάνει τις ευχάριστες στιγμές ακόμα πιο απολαυστικές.
10. Σας γλιτώνει από τα συμπτώματα απεξάρτησης.
11. Σας κάνει να νιώθετε πιο άνετα στις κοινωνικές συναναστροφές.
12. Είναι "δεμένο" με τον καφέ ή το ουίσκι σας και αναπόσπαστο "επιδόρπιο" μετά από κάθε γεύμα ή μετά το σεξ.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ του καπνίσματος
-ΣΤΕΙΡΩΣΗ
-ΤΥΦΛΩΣΗ
-ΤΕΡΑΤΟΓΕΝΕΣΕΙΣ
-ΚΑΡΚΙΝΟΣ
-ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ
-ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΥΦΥΪΑΣ
-ΠΡΟΩΡΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ

ΕΞΙ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ
ΥΠΟΒΟΛΗΠώς γίνεται;
Κάποιοι άνθρωποι για να κόψουν το τσιγάρο καταφεύγουν σε ψυχολόγους που ασκούν τη μέθοδο της ύπνωσης. Κατά τη διάρκεια της ύπνωσης ή της υποβολής, ο ειδικός "περνάει" στον εγκέφαλο του καπνιστή είτε αρνητικά μηνύματα για το τσιγάρο είτε θετικά μηνύματα για μια ζωή ελεύθερή από αυτό. Σε γενικές γραμμές η ψυχολογική υποστήριξη μπορεί να βοηθήσει, ανεξάρτητα από την άσκηση υποβολής, γιατί ο καπνιστής κουβεντιάζει το πρόβλημα του με έναν ειδικό, και έτσι μπορεί να εντοπίσει πιο εύκολα τα αίτια που τον κάνουν να ανάβει τσιγάρο και να βρει τρόπους να εξασφαλίσει τις καθημερινές ισορροπίες του χωρίς αυτό.
Είναι επικίνδυνη τεχνική; Η ψυχανάλυση και η ψυχοθεραπεία ασφαλώς και δεν ενέχουν άλλο κίνδυνο, πέραν από το ότι ο καπνιστής ίσως φέρει παρεμπιπτόντως στην επιφάνεια προβλήματα που δεν ήταν προετοιμασμένος να ανακαλύψει. Όσον αφορά ειδικά στην ύπνωση όμως, επειδή αφήνει το άτομο "εκτεθειμένο" στα μηνύματα του υπνωτιστή, καλό είναι να μην γίνεται προτού ο ενδιαφερόμενος βεβαιωθεί για τις σπουδές και το γενικό υπόβαθρο του επαγγελματία στον οποίο απευθύνεται
Ποιοι την εφαρμόζουν;
Ψυχολόγοι που έχουν ειδικευτεί στην ύπνωση. Κάθε συνεδρία στοιχίζει περίπου από 14,70 Ευρώ έως 44,00 Εύρο ανάλογα με τον ειδικό, αλλά ανάλογα και με τη συχνότητα των συναντήσεων.
Είναι αποτελεσματική;
Θεωρείται γενικά αποτελεσματική, εφόσον όμως ο καπνιστής θέλει πραγματικά να απελευθερωθεί από το κάπνισμα και είναι ουσιαστικά "ανοιχτός" στο θεραπευτή.ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ
Πώς επενεργεί:
Βασική αρχή του βελονισμού είναι ότι οι "ακίδες" της βελόνης επενεργούν σε συγκεκριμένα κέντρα του σώματος - κέντρα που ελέγχουν διάφορες δραστηριότητες. Οι βελόνες, στην προκειμένη περίπτωση, έχουν ως στόχο εκείνα τα κέντρα που "αντενεργούν" στη νικοτίνη και κάνουν τον καπνιστή να αηδιάζει πλέον κάθε φορά που πάει να ρουφήξει τον καπνό. Ο βελονισμός αποσκοπεί - στη συγκεκριμένη περίπτωση - να ξανακάνει τον οργανισμό του καπνιστή παρθένο στη νικοτίνη, και έτσι, την επόμενη φορά που θα πάει να καπνίσει, θα νιώθει ό,τι και όταν πρωτοκάπνισε: ναυτία, βήχα, τάση για εμετό. Με το βελονισμό ο ανθρώπινος οργανισμός ξαναζωντανεύει και βλέπει τη νικοτίνη σαν ξένο σώμα. Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει και στο σύνδρομο στέρησης ή και στην τάση για πολυφαγία.
Είναι επικίνδυνη μέθοδος;
Καθόλου, εφόσον βέβαια απευθυνθείτε σε ειδικό γιατρό βελονιστή.


Είναι αποτελεσματικός;
Ο βελονισμός βοηθά όσους έχουν πραγματικά διάθεση να κόψουν το τσιγάρο και όχι όσους ουσιαστικά, έστω και υποσυνείδητα, ανταγωνίζονται τη μέθοδο και κατά βάθος δεν προτίθενται να αλλάξουν συνήθειες. Για να κοπεί το τσιγάρο με βελονισμό, χρειάζονται περίπου 3 έως 6 συνεδρίες, αλλά υπάρχουν άτομα που χρειάστηκαν μόνον μία, όπως και άτομα που χρειάστηκαν δέκα. Η επιτυχία και η ταχύτητα με την οποία θα επιτευχθεί ο "στόχος" εξαρτώνται τόσο από το υποκειμενικό στοιχείο του κατά πόσο είναι πραγματικά αποφασισμένος να το κόψει ο καπνιστής, όσο και από το αντικειμενικό στοιχείο του πόσο βεβαρημένος είναι με νικοτίνη. Οι βελόνες τοποθετούνται στα αυτιά, στα πόδια, στα χέρια και αλλού, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε καπνιστή και με το σύνδρομο στέρησης που αντιμετωπίζει - αν έχει πονοκεφάλους ή αϋπνίες, δυσκοιλιότητα, λόγω της έλλειψης νικοτίνης, η οποία κινητοποιεί το παχύ έντερο, αν παίρνει πολλά κιλά κ.λ.π.
Κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου μισή ώρα.


ΣΠΡΕΙ ΝΙΚΟΤΙΝΗΣ
Πώς ενεργούν:
"Χορηγεί" στον οργανισμό νικοτίνη με τρόπο που "θυμίζει" το κάπνισμα, δηλαδή ο καπνιστής κινεί το χέρι προς το πρόσωπο του. Η νικοτίνη που απελευθερώνεται στον οργανισμό με 20 εισπνοές από το σπρέι (δηλαδή μια εισπνοή ανά 15 δευτερόλεπτα επί 5 λεπτά) ισοδυναμεί περίπου με ένα τσιγάρο - 10 mg νικοτίνης.

Είναι επικίνδυνο;
Αυτό το σπρέι στις ΗΠΑ χορηγείται μόνον με ιατρική συνταγή και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών, επειδή προκαλεί εθισμό. Το περιορισμένο διάστημα χρήσης ισχύει για όλα τα υποκατάστατα. Μπορεί να προκαλέσει βήχα, ερεθισμό της μύτης, του στόματος και του λαιμού, αίσθημα καούρας στο στομάχι και ναυτία. Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα που πάσχουν από ιγμορίτιδα, αλλεργίες, άσθμα ή άλλες ασθένειες του ανώτερου αναπνευστικού, καθώς και από άτομα που πάσχουν από υπέρταση, έλκος, θυρεοειδή, διαβήτη, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες. Δεν πρέπει, επίσης, να λαμβάνεται από νεαρά άτομα

Πώς διατίθεται:
Στην Ελλάδα το σπρέι που περιέχει 10 mg στοιχίζει περίπου 16,80 Εύρο.

Είναι αποτελεσματικό;

Από το 1996 κυκλοφορεί και ένα ρινικό σπρέι. Πρόκειται και πάλι για υποκατάστατο νικοτίνης, μόνον που εισπνέετε από τη μύτη. Η συσκευασία του σπρέι περιλαμβάνει ένα μπουκαλάκι που περιέχει νικοτίνη και φυσικά, μία "αντλία". Ο καπνιστής κάνει χρήση του σκευάσματος κάθε φορά που νιώθει την ανάγκη να καπνίσει. Μελέτη του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων και Τροφίμων έδειξε ότι με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να κόψουν το κάπνισμα το 54% των καπνιστών που συμμετείχαν σε σχετικό "πείραμα". Από εκείνους που συμμετείχαν στο πείραμα παίρνοντας εν αγνοία τους σπρέι placebo, δηλαδή εισέπνεαν αδρανείς ουσίες, έκοψαν το κάπνισμα μόνον το 27%. Και αυτή η μελέτη δείχνει ότι η χρήση του υποκατάστατου διπλασιάζει τις πιθανότητες απεξάρτησης - όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα "έμπλαστρα" νικοτίνης.

ΤΣΙΧΛΕΣ ΝΙΚΟΤΙΝΗΣ
Πώς επενεργούν;
Η τσίχλα απελευθερώνει τη νικοτίνη στη στοματική κοιλότητα, για να απορροφηθεί από το βλεννογόνο. Κάθε τσίχλα ισοδυναμεί περίπου με ένα τσιγάρο και, όταν απελευθερώνει νικοτίνη, αφήνει μια έντονη γεύση ή προκαλεί κάτι σαν μικρό τσούξιμο. Τότε πρέπει να σταματάει το μάσημα και να συνεχίζεται αργότερα, όταν το μικρό μούδιασμα περάσει. Κάθε τσίχλα μπορεί να μασιέται περίπου για μισή ώρα
Είναι επικίνδυνες;
Κανένα υποκατάστατο νικοτίνης δεν πρέπει να λαμβάνεται χωρίς να προηγηθεί συζήτηση με ένα γιατρό, ο οποίος να γνωρίζει τόσο το ιστορικό του καπνιστή όσο και το προϊόν που αυτός προτίθεται να χρησιμοποιήσει. Η τσίχλα νικοτίνης καμία φορά προκαλεί προβλήματα στα δόντια ή πόνο στα σαγόνια (από το μάσημα), αλλεργικές αντιδράσεις, ερεθισμό του στόματος και του λαιμού, γαστρεντερικές διαταραχές, όπως λόξιγκα ή φούσκωμα κ.λ.π. Προσοχή χρειάζεται και από όσους είναι καρδιοπαθείς, όπως και από όσες εγκυμονούν. Γενικά, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να διαβάσουν με ιδιαίτερη προσοχή το φύλλο οδηγιών και να συμβουλευθούν γιατρό.

Πώς διατίθενται:
Στην Ελλάδα διατίθενται σε δόσεις των 2 mg και των 4 mg. Η συσκευασία των 2 mg στοιχίζει περίπου 11,8 Εύρο.
Είναι αποτελεσματικές;

Έχουν τα ίδια ποσοστά επιτυχίας και αποτυχίας με τα επιθέματα νικοτίνης, αλλά προκαλούν πιο εύκολα εθισμό


ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΑ ΝΙΚΟΤΙΝΗΣ
Πώς επενεργούν:
Οι παρασκευαστές των επιθεμάτων δηλώνουν ότι αυτά απελευθερώνουν νικοτίνη στον ανθρώπινο οργανισμό σταδιακά και σε αδιάκοπη ροή. Έχουν 16ώρη διάρκεια δράσης και τοποθετούνται στο δέρμα το πρωί, για να αποκολληθούν πριν από τον ύπνο. Στην αρχή επικολλούνται επιθέματα των 15 mg νικοτίνης και μετά, περίπου στους 2 μήνες, τοποθετούνται αυτοκόλλητα των 10 mg ή των 25 mg, για να γίνει ο «απογαλακτισμός». Τα επιθέματα πρέπει να "κολλούν" σε περιοχή δέρματος που να είναι καθαρή, στεγνή και άτριχη, όπως π.χ. στο μπράτσο και στο γοφό.

Είναι επικίνδυνα;
Σε γενικές γραμμές είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσουν ταχυπαλμία. Δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούν εγκυμονούσες χωρίς συνεννόηση με το γιατρό. Επίσης, πρέπει να τα αποφεύγουν όσοι έχουν καρδιοπάθειες, νεφρική ανεπάρκεια, έλκος. Γενικά δεν πρέπει να λαμβάνονται χωρίς προσυνεννόηση με το γιατρό και όποιος τελικά αποφασίσει να κάνει χρήση θα πρέπει να αποφεύγει την παράλληλη χρήση παρόμοιων βοηθημάτων ή το κάπνισμα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να πάρει υπερβολική δόση και να παρουσιάσει αϋπνίες και τάση εμετού ή να πάθει και σοβαρή δηλητηρίαση. Όλα αυτά τα υποκατάστατα είναι, τέλος, πάρα πολύ επικίνδυνα για τα παιδιά και μπορεί να προκαλέσουν θανατηφόρα δηλητηρίαση.

Πώς διατίθενται:
Είναι διαθέσιμα, σε όλα τα ελληνικά φαρμακεία και η συσκευασία που έχει 10 αυτοκόλλητα στοιχίζει περίπου 13 Εύρο, ενώ εκείνη που έχει 30 στοιχίζει περίπου 14,3 Εύρο.
Είναι αποτελεσματικά;

Μία μελέτη που έγινε επί 240 καπνιστών της "τάξης" του ενός πακέτου την ημέρα έδειξε ότι το 27% εκείνων που χρησιμοποιούσαν συστηματικά τα αυτοκόλλητα επιθέματα νικοτίνης - δηλαδή "έμπλαστρα" διαποτισμένα με νικοτίνη - και που παράλληλα είχαν υποστήριξη από γιατρούς ή ψυχολόγους κατάφεραν να απαλλαγούν από το τσιγάρο μέσα σε διάστημα το πολύ ενός έτους. Ο ψυχολογικός παράγοντας όμως αποδείχτηκε ισχυρός και από μία άλλη παράμετρο της ίδιας μελέτης: το τσιγάρο έκοψαν επίσης και πολλοί από εκείνους που νόμιζαν ότι έκαναν χρήση εμπλάστρων νικοτίνης, ενώ στην πραγματικότητα τους τοποθετούσαν έμπλαστρα placebo, δηλαδή επιθέματα που οι χρήστες νόμιζαν ότι περιείχαν νικοτίνη, ενώ αυτά ήταν διαποτισμένα με αδρανείς ουσίες (νερό και ζάχαρη). Το ποσοστό εκείνων που έκοψαν το κάπνισμα, ενώ έκαναν χρήση "ψεύτικων" επιθεμάτων ήταν 14%. Η στατιστική κατά συνέπεια δείχνει ότι ναι μεν ο ψυχολογικός παράγοντας είναι ισχυρός, αλλά η πρακτική βοήθεια στην απεξάρτηση με υποκατάστατα νικοτίνης διπλασιάζει τις πιθανότητες επιτυχίας.
Η ίδια μελέτη δείχνει ότι οι πιθανότητες αυτές μειώνονται όταν ο καπνιστής "παλεύει" μόνος του, χωρίς την παρακολούθηση γιατρού, φαρμακοποιού, νοσοκόμου ή ψυχολόγου. Τα υποκατάστατα νικοτίνης, γενικά, βοηθούν επίσης τον καπνιστή να μην πάρει βάρος και να μη νιώθει την έλλειψη της νικοτίνης στον οργανισμό του. Δεν τον βοηθούν όμως να αντιμετωπίσει τη συναισθηματική ή μηχανική του εξάρτηση από της συνήθεια του καπνίσματος.


ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ
Τι προσφέρουν;
Υπάρχουν μερικά κέντρα υγιεινού τρόπου ζωής, κάτι δηλαδή ανάμεσα σε ξενοδοχεία και πολυτελείς κλινικές, που έμμεσα λειτουργούν και για αποτοξίνωση από το τσιγάρο, με την έννοια ότι προσφέρουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και κάποιες ασκήσεις διαλογισμού και χαλάρωσης. Εκεί μπορείτε να βρείτε και ψυχολογική υποστήριξη για να κόψετε το τσιγάρο. Στην Ελλάδα δεν λειτουργούν και πολλά τέτοια κέντρα. Αυτά που υπάρχουν συμπεριλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους τη χαλάρωση και τη γιόγκα.
Ενέχουν κινδύνους;
Τα κέντρα υγιεινής διαβίωσης και τα κέντρα που διδάσκουν τεχνικές χαλάρωσης ή γιόγκα, όχι. Υπάρχουν ομάδες κρυπτοφανατικών που ασχολούνται με τον αποκρυφισμό και οδηγούν τους ανυποψίαστους σε άλλου είδους ψυχολογικές εξαρτήσεις, αλλά αυτοί ξεχωρίζουν εύκολα από το σύνολο των υγιών κέντρων γιόγκα ή χαλάρωσης.
Πού μπορεί να απευθυνθεί κανείς;
Σε χώρους ή "ξενοδοχεία" που ασχολούνται με τη γιόγκα ή σε χώρους που δεν ασπάζονται μεν το διαλογισμό, αλλά πιστεύουν στις δυνατότητες της χαλάρωσης, των αντιστρές τεχνικών και της υγιεινής διατροφής - διαβίωσης. Τα κέντρα-ξενοδοχεία, στα οποία μπορείτε να μείνετε κάποιες μέρες εν είδει διακοπών, στοιχίζουν περίπου 117,00 Εύρο με το κατάλυμα, τη διατροφή και το πρόγραμμα χαλάρωσης.
Είναι αποτελεσματικά;
Ακόμα και αν δεν κόψετε οριστικά το κάπνισμα στη διάρκεια των διακοπών σας, θα έχετε τουλάχιστον την ευκαιρία να κάνετε μια μικρή αποτοξίνωση.


ΟΤΑΝ ΚΟΨΕΤΕ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ:
Σε 20 λεπτά:
Η πίεση του αίματος και οι σφυγμοί πέφτουν στο κανονικό.
Η θερμοκρασία των άκρων ανεβαίνει στο κανονικό.

Σε 8 ώρες:
Το μονοξείδιο του άνθρακα στο αίμα πέφτει στο κανονικό.
Το οξυγόνο ανεβαίνει στα φυσιολογικά επίπεδα.

Σε 24 ώρες:
Μειώνεται η πιθανότητα καρδιακής προσβολής.

Σε 48 ώρες:
Ενδυναμώνει η γεύση και η όσφρηση.

Σε 72 ώρες:
Η αναπνοή αρχίζει να λειτουργεί ομαλότερα.
Αυξάνεται η χωρητικότητα των πνευμόνων.

Από 2 εβδομάδες έως 3 μήνες:
Η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται.
Το περπάτημα γίνεται ευκολότερο.
Η λειτουργία των πνευμόνων αυξάνεται κατά 30%.

Από 1 έως 9 μήνες:
Σταματάει ο βήχας και η κούραση.
Η αναπνοή διαρκεί περισσότερο.
Αρχίζει η ανάπλαση του ενδοθηλίου των βρόγχων.

Μετά από 5 χρόνια:
Ο θάνατος από καρκίνο του πνεύμονα στο μέσο καπνιστή (ένα πακέτο την ήμερα) μειώνεται (κατά 50%) από 137 ανά 100.000 σε 72 ανά 100.000.

Μετά από 10 χρόνια:
Οι προκαρκινικές κυψέλες αντικαθίστανται.
Οι πιθανότητες άλλων καρκίνων (στόματος, λάρυγγα, οισοφάγου), κύστεων (νεφρών και παγκρέατος) μειώνονται.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

-http://www.nosmoking.gr/kopsimo.htm


-http://www.6gymnasio.gr/ACTIVITIES/math_ergasies/SMOKING/erg_kapnisma.htm


-http://www.cancer-society.gr/teensmoke/first.htm


-http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=31.05.2008


-www.healthvisitor.gr/07cigs.jpg