Φόρτωση ...

ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ


ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
«ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΚΙΟΥΡΤΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΤΣΑΟΥΣΗ Δ. ΙΩΑΝΝΑ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ
ΚΥΠΑΡΙΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΛΑΡΙΣΑ, 20091. Ο ΛΟΓΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Ο ιδρυτής του Συλλόγου, ο μικρός Ανδρέας Γιαννόπουλος, σε μία σελίδα του ημερολογίου του στις 9 Νοεμβρίου 1995, λίγο πριν φύγει από κοντά μας έγραψε λίγα λόγια διαφορετικά από αυτά που συνήθως διαβάζουμε σε σελίδες παιδικών ημερολογίων, περιεκτικά, ουσιαστικά, βαθιά ανθρώπινα, έκφραση της ευαισθησίας και του μεγαλείου της ψυχής του.
Ο δεκάχρονος Ανδρέας ήταν ένα ξανθό αγοράκι με μάτια γαλανά, συνεσταλμένο, με πολύ χιούμορ και πολλές ευαισθησίες για τον κόσμο γύρω του. Ένα παιδί που ποτέ δεν έχασε το θάρρος και την αισιοδοξία του, υποστήριζε με πάθος τις αρχές του και έπαιρνε πάντα το μέρος των αδυνάτων. Αγαπούσε τους φίλους του, το μπάσκετ και το χορό. Σήμερα πια, αν και δε βρίσκεται κοντά μας, η παρουσία του και πολλές φορές η βοήθειά του τις δύσκολες στιγμές, είναι αισθητή. Τα μάτια του, το λαμπερό του πρόσωπο αλλά και το χαμόγελο, που μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν χαραγμένο στο πονεμένο του προσωπάκι, έχουν μείνει αναλλοίωτη εικόνα στα μάτια όλων μας. Ο ίδιος έγραφε στο ημερολόγιό του «... ας δώσουμε ότι μπορούμε στα φτωχά : αλβανάκια, άσπρα και μαύρα όλα παιδιά είναι και αξίζουν ένα χαμόγελο ....». Το κουράγιο και η υπομονή που έδειξε στις δύσκολες στιγμές που πέρασε, το μεγαλείο της ψυχής του και το φωτεινό του χαμόγελο μας ευαισθητοποίησαν και μας ένωσαν σε μια κοινή προσπάθεια με σκοπό να κάνουμε πραγματικότητα το όραμα του, να αγγίξουμε το όνειρό του.


«ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ», ο Σύλλογος που οραματίστηκε ο μικρός ιδρυτής Ανδρέας, δημιουργήθηκε, υπάρχει και προσπαθεί με κάθε τρόπο και με όλες τις δυνατότητες που του παρέχονται να «ΔΙΝΕΙ ΧΑΜΟΓΕΛΟ» σε παιδιά που η ζωή τους το στέρησε, στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Ο Σύλλογος λοιπόν του Ανδρέα, είναι πλέον Σύλλογος όλων μας, ο Σύλλογος των παιδιών.
Στόχος του είναι η κατοχύρωση, προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών που μένουν στον ελλαδικό χώρο, ανεξάρτητα από υπηκοότητα.

2. Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Τα λόγια του ημερολογίου του είναι η πολύτιμη κληρονομιά που μας άφησε.
Η φωνή μιας παιδικής καρδιάς που μας άγγιξε βαθιά και μας κινητοποίησε Η φωνή που μιλάει στις συνειδήσεις όλων μας και μας δείχνει το δρόμο. Η αποστολή που μας ανέθεσε δύσκολη και ο αγώνας που καθημερινά δίνουμε άνισος. Πολλά τα προβλήματα των παιδιών. Πολλά παιδιά έχουν ανάγκη ένα ζεστό σπιτικό, μια αγκαλιά, ένα «χαμόγελο». Εμείς προσπαθούμε και θέλουμε να δώσουμε «χαμόγελο» σε κάθε παιδί που το έχει ανάγκη και αγωνιούμε, αν θα έχουμε αυτή τη δυνατότητα, κάθε φορά που ένα παιδί μας χρειάζεται. Δεν έχουμε δικαίωμα και δεν πρέπει να λέμε «όχι» σε ένα παιδί που έχει την ανάγκη μας.

3. Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Ο Σύλλογος «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ», είναι Σύλλογος εθελοντικός, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Στηρίζεται στο συναίσθημα, αλλά δε μένει σ' αυτό και στα λόγια. Έχει κάνει πράξη την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των παιδιών.
Κύριο μέλημά του είναι να προασπίσει τα δικαιώματα των παιδιών όχι μόνο στη θεωρία αλλά στην πράξη, καθημερινά, 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο. Να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για τη σωματική, ψυχική και πνευματική ισορροπία τους.
Βασίζεται στις υπηρεσίες του κράτους (Αστυνομία, Εισαγγελίες, Νοσοκομεία κ.α.), όπου υπάρχουν άνθρωποι ευαισθητοποιημένοι που συμβάλουν στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των παιδιών
Ως εθελοντικός οργανισμός, στηρίζει τους θεσμούς, ώστε να γίνουν αποδοτικότεροι σε θέματα παιδιών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από τα εξής μέλη:
Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος - Πρόεδρος (πατέρας του μικρού Ανδρέα)
Λαουτάρης Γαληνός - Αντιπρόεδρος
Χρήστος Καμμιλάτος - Γενικός Γραμματέας
Ιωάννης Λαμπρόπουλος - Ταμίας
Κωνσταντίνος Καζάκος - Μέλος
Κωνσταντίνος Κοτσιλίνης - Μέλος
Ευαγγελία Μαλαμάκη - Μέλος
Παναγιώτης Γιαννάκης - Μέλος
Αναστάσιος Ζορμπάς - Μέλος
Θάνος Καλλίρης - Μέλος

4. ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στα 12 χρόνια παρουσίας στη Βόρεια Ελλάδα αντιμετωπίστηκαν εκατοντάδες προβλήματα παιδιών που ζήτησαν βοήθεια και δύσκολες προκλήσεις στις οποίες ο σύλλογος συνέβαλλε με τα λιγοστά εργαλεία που διέθετε αλλά και με τη περισσή αγάπη των ανθρώπων που τον στηρίζουν. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη τις καθημερινές ανάγκες που προκύπτουν από τα αιτήματα που δέχεται, φέτος κάνει ένα μεγάλο βήμα προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες δομές που θα επιτρέψουν την πιο άμεση και καθοριστική παρέμβαση στα καθημερινά προβλήματα των παιδιών.
Όλα αυτά βεβαίως δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς την έμπρακτη αγάπη που δείχνουν οι συμπολίτες παραχωρώντας κτίρια και εκτάσεις με σκοπό να δημιουργηθούν νέες φωλιές για όλα εκείνα τα παιδιά που χρειάζονται μια τρυφερή αγκαλιά και τη φροντίδα που τους αξίζει.
Ορισμένες από τις δράσεις του συλλόγου έχουν ήδη ξεκινήσει αλλά υπάρχουν και νέες που είναι ανάγκη να ξεκινήσουν σύντομα .

- ΣΠΙΤΙ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Ο χώρος πρόκειται να στεγάσει παιδιά ηλικίας από 0 - 18 ετών ανεξαρτήτου φύλου. Στο πλευρό των παιδιών αυτών θα υπάρχει επί 24ώρου βάσεως εξειδικευμένο προσωπικό που θα απαρτίζεται από κοινωνική λειτουργό, ψυχολόγο, παιδαγωγούς και βρεφονηπιοκόμους.
Το σπίτι επιπλέον θα αποτελεί τη βάση 2 κινητών μονάδων ασθενοφόρων επανδρωμένων με προσωπικό διασωστών και νοσηλευτών του ΕΚΑΒ οι οποίοι θα καλύπτουν τις ανάγκες μεταφοράς παιδιών με νεογνολογικά και παιδοογκολογικά προβλήματα.

- ΣΠΙΤΙ ΜΟΝΙΜΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΡΑΙΔΕΣΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ο χώρος θα στελεχωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό που θα βρίσκεται στο πλευρό των παιδιών σε 24ωρη βάση. Η κατασκευή του θα ξεκινήσει από τα θεμέλια και σκοπός είναι να δημιουργηθούν οι εγκαταστάσεις που θα προσφέρουν τη διαμονή που αξίζουν και δικαιούνται όλες οι παιδικές ψυχές.

- ΣΠΙΤΙ ΘΕΡΙΝΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΟΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Το σπίτι άνοιξε τις πόρτες του τον Ιούνιο του 2007 και υποδέχθηκε δεκάδες παιδιά που ήδη φιλοξενούνται στο σύλλογο με σκοπό να περάσουν ανέμελα τις καλύτερες τους καλοκαιρινές διακοπές. Στα μελλοντικά σχέδια είναι ο χώρος αυτός να προσφέρει μόνιμη φιλοξενία σε παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο.

- ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΕΣΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ
Στο Χώρο θα στεγαστούν:
- Η κοινωνική υπηρεσία του συλλόγου καθώς και η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 10-56 για παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο.


- Επιβατικά αυτοκίνητα άμεσης επέμβασης για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε κατάστασης που αφορά παιδιά.
- Διοικητικές υπηρεσίες του συλλόγου.
- Τμήμα εθελοντικής προσφοράς και δράσης.
Η μεταφορά όλων των υπηρεσιών του συλλόγου στον παραπάνω χώρο θα δώσει ανάσα στα μηνιαία λειτουργικά έξοδα που καλούμαστε να καλύψουμε (π.χ. ενοίκιο) δίνοντας έτσι την δυνατότητα να αυξηθούν οι παροχές σε περισσότερα παιδιά.

5. ΕΘΝΙΚΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ: SOS 1056
Απευθύνεται σε:
1. Παιδιά θύματα κακοποίησης / παραμέλησης.
2. Παιδιά θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης.
3. Παιδιά θύματα παράνομης διακίνησης.
4. Παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα οικογενειακά , κοινωνικά.
5. Γονείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα παιδιά τους.
6. Παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σκοπός της είναι:
- Η παροχή προστασίας και ψυχολογικής στήριξης στα παιδιά της ομάδας στόχου και προώθηση των δικαιωμάτων τους αφού τα ίδια δεν έχουν την δυνατότητα ή τα μέσα να αυτοπροστατευθούν.
- Συμβουλευτική σε παιδιά και γονείς.

Μέσω της γραμμής γίνονται δεκτές ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες που αφορούν περιστατικά κακοποίησης παιδιών, ενώ παράλληλα λειτουργεί και ως εργαλείο συμβουλευτικής παιδιών, γονέων και εφήβων. Οι καταγγελίες αποστέλλονται στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές προς διερεύνηση προκειμένου να αναζητηθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις για τα παιδιά-θύματα, ενώ η συμβουλευτική αφορά συνήθως σε θέματα σχέσεων παιδιών-γονέων, σχέσεις μεταξύ εφήβων, θέματα εφηβείας, σχολικά - μαθησιακά προβλήματα, προβλήματα συμπεριφοράς, διαζύγιο γονέων και τέλος ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ανηλίκων.
Η γραμμή λειτουργεί 24 ώρες και 7 ημέρες την εβδομάδα. Στελεχώνεται από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους καθώς και από ειδικά εκπαιδευμένους εθελοντές. Yπάγεται και είναι μέλος στο Διεθνές Δίκτυο Τηλεφωνικών Γραμμών για την προστασία των παιδιών (Child Helplines International) που περιλαμβάνει 82 γραμμές σε 72 χώρες.

- Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ SOS 1056 ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Όλες οι τηλεφωνικές συνομιλίες είναι απόρρητες και ΔΕΝ καταγράφονται.

Το Τμήμα Κοινωνικής & Ψυχολογικής Στήριξης του συλλόγου λειτούργησε για πρώτη φορά το 1997, με κύριο σκοπό την πραγματοποίηση των στόχων του μικρού Ανδρέα. Από τότε μέχρι σήμερα, προσπαθεί να φανεί αντάξια του οράματος και της επιθυμίας του μικρού ιδρυτή του συλλόγου.
Λειτουργεί κεντρικά στην Αθήνα και περιφερειακά στην Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τον Πύργο, την Κόρινθο, την Κέρκυρα και την Χαλκίδα .

6. ΕΠΙΤΟΠΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ
Απευθύνεται σε παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο/ κρίση.
Σκοπό έχει την προστασία των παιδιών, την προάσπιση των δικαιωμάτων τους και την αποκατάσταση παιδιών με κοινωνικά προβλήματα μέσω συμβουλευτικής, φιλοξενίας και διασύνδεσης με άλλες υπηρεσίες.
Η δράση ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 16/04/02.
Ως βασικά εργαλεία της δράσης χρησιμοποιούνται οι κινητές μονάδες του συλλόγου και η γνωστή γραμμή SOS 1056.
Για την εξυπηρέτηση των περιστατικών επιτόπιας παρέμβασης υπάρχει συνεργασία με τους ακόλουθους φορείς: Εισαγγελία Ανηλίκων Αθηνών Πειραιά, Χαλκίδας Κομοτηνής, Τρίπολης, Ε.Κ.Α.Κ.Β., Νοσοκομεία.
Το Χαμόγελο του Παιδιού μετά από 10 χρόνια συνεχούς ενασχόλησης με το παιδί και τα προβλήματά του και αναγνωρίζοντας μέσα απ' αυτή την εμπειρία τις ανάγκες του παιδιού και των γονέων του, από τον Ιανουάριο του 2002 λειτουργεί Υπηρεσία Συμβουλευτικής Υποστήριξης με σκοπό να βοηθήσει παιδιά, έφηβους και γονείς σε κρίσιμες φάσεις της ζωής τους.

7. ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Από το 1997 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στοχεύοντας στην παροχή κοινωνικής προστασίας προς τα παιδιά, μέσα από τις τράπεζες ειδών που λειτουργούν παρέχει σε πανελλήνια εμβέλεια, τις υποστηρικτικές του υπηρεσίες σε ένα μεγάλο αριθμό οικογενειών που βρίσκονται σε κρίση λόγω των πρόσκαιρων κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Από τον Ιούνιο του 2008, με την ίδρυση του Κέντρου Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας ο Οργανισμός επιχειρεί να συμβάλλει στην διασφάλιση της κοινωνικής ευημερίας και στην παροχή ασφάλειας στις ευάλωτες οικογένειες που βρίσκονται σε κρίση.
Το Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας αποσκοπεί :
- στη συνέχιση της κάλυψης των πρωτογενών αναγκών για την επιβίωση οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρά βιοποριστικά προβλήματα.

- ΕΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΧΑΘΕΙ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
* Δημιουργία και διανομή φωτογραφιών στα περιπολικά όλης της χώρας
* Δημιουργία και διανομή αφισών σε αστυνομικά τμήματα, αεροδρόμια, λεωφορεία, μετρό, λιμεναρχεία, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τελωνιακούς σταθμούς.
* Η Γραμμή SOS 1056 δέχεται επεξεργάζεται και αξιολογεί πληροφορίες, ανώνυμες ή επώνυμες, σχετικά με εξαφανίσεις, οι οποίες ερευνώνται σε συνεργασία με την αστυνομία.
* Προβολή της εξαφάνισης στο site του Συλλόγου και στο site του "National Center of missing and exploited children" (Εθνικό Κέντρο παιδιών που αγνοούνται και έχουν υποστεί εκμετάλλευση).
* Συνεργασία με ΜΜΕ (Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης)
* Συνεργασία με αστυνομία
* Συνεργασία με εισαγγελείς ανηλίκων
* Συνεργασία με φορείς και ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) του εξωτερικού
* Ψυχολογική υποστήριξη στην οικογένεια και στο παιδί όταν βρεθεί


9. ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ
Και στην περίπτωση αυτή, ο Σύλλογος δεν παραμένει αμέτοχος. Tις περισσότερες φορές πίσω από τα παιδιά, υπάρχουν κάποιοι που παραμονεύουν για τις εισπράξεις τους. Χαρακτηριστικές είναι οι μαρτυρίες παιδιών που καλώντας στη Γραμμή SOS 1056, ζητούν βοήθεια, γιατί δεν μπορούν να επιστρέψουν στο «σπίτι». Κι αυτό γιατί, όπως εκμυστηρεύονται, μετά από αρκετή ώρα, φοβούνται ότι αν επιστρέψουν θα τα χτυπήσουν, γιατί δε μάζεψαν όσα χρήματα «έπρεπε».
Ο Σύλλογος δεν έχει μείνει αδιάφορος απέναντι σε αυτό το πρόβλημα. Διαθέτει ένα ειδικά διαμορφωμένο πράσινο λεωφορείο, χορηγία του ΗΣΑΠ (Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος Αθηνών Πειραιώς), που από το 1998 ξεκίνησε να λειτουργεί, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στελεχωμένο με κοινωνικούς λειτουργούς και παιδοψυχολόγους.

10. ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ
Αν έχετε κι εσείς τη δυνατότητα να καλύψετε κάποιες από τις ανάγκες που αντιμετωπίζονται τόσο στα 8 Σπίτια Φιλοξενίας Παιδιών σε Κίνδυνο του Συλλόγου, όσο και στις Τράπεζες Ειδών μέσα από τις οποίες στηρίζονται συστηματικά χιλιάδες παιδιά οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης, μπορείτε να επικοινωνείτε στο: τηλ. 210 4256040

11. ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ
Μία από τις σημαντικότερες δράσεις του συλλόγου είναι η φιλοξενία παιδιών σε κίνδυνο. Στα σπίτια φιλοξενίας του Συλλόγου μένουν παιδιά εγκαταλελειμμένα, κακοποιημένα ή παιδιά που το οικογενειακό τους περιβάλλον κρίθηκε ακατάλληλο από τις αρμόδιες αρχές. Όλα τα παιδιά φιλοξενούνται μετά από εισαγγελική εντολή και πολλών παιδιών η επιμέλεια έχει δοθεί στο Σύλλογο με δικαστική απόφαση.

- ΟΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Οι προσφορές του κόσμου και των εταιρειών, έδωσαν τη δυνατότητα στον Οργανισμό να αποκτήσει ένα σημαντικό αριθμό οχημάτων για την κάλυψη των διαφόρων αναγκών των παιδιών. Κινητές ιατρικές μονάδες, μονάδα προληπτικής παιδιατρικής και οδοντιατρικής, μηχανή άμεσης επέμβαση, jeep άμεσης επέμβασης για παιδιά σε κίνδυνο σε δυσπρόσιτες περιοχές, mini-bus και λεωφορείο για την μετακίνηση των παιδιών, πυροσβεστικά οχήματα, λεωφορείο ΗΣΑΠ για την προσέγγιση των παιδιών στο δρόμο, ένα μεγάλο ψυγείο συντήρησης και κατάψυξης τροφίμων για την ασφαλή μεταφορά τροφίμων για την τροφοδοσία των σπιτιών φιλοξενίας του Συλλόγου, αλλά και για τη διανομή τροφίμων σε οικογένειες που στηρίζει και άλλα οχήματα που καλύπτουν καθημερινές ανάγκες του Συλλόγου.

12. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
Ο σύλλογος παρέχει στήριξη σε παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και στις οικογένειες τους.
Συγκεκριμένα παρέχει:
Στήριξη σε διαδικαστικά θέματα που σχετίζονται με το πρόβλημα υγείας, την νοσηλεία και την θεραπεία του παιδιού (π.χ. συμβολή στην έκδοση ασφαλιστικού βιβλιαρίου, ανεύρεση ξενώνων για γονείς παιδιών που χρήζουν νοσηλεία σε νοσηλευτικά ιδρύματα του εξωτερικού κ.τ.λ.).
Οικονομική στήριξη για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών των παιδιών που παρουσιάζουν προβλήματα στην υγεία τους. Σε αρκετές περιπτώσεις ο σύλλογος έχει προβεί στην αγορά φαρμάκων, τεχνητών μελών, στην κάλυψη νοσηλίων, στην οικονομική κάλυψη μαγνητικών τομογραφιών για παιδιά, οι οικογένειες των οποίων είτε είναι ανασφάλιστές είτε δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν οι ίδιες την συγκεκριμένη ανάγκη του παιδιού τους. Στις περιπτώσεις αυτές συχνά ο σύλλογος στηρίζεται από χορηγούς πρόθυμους να στηρίξουν τα παιδιά με προβλήματα υγείας.

- ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Και τα παιδιά που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία με σοβαρά προβλήματα υγείας, έχουν το δικαίωμα να περνούν ευχάριστες στιγμές που θα τα βοηθήσουν να νιώσουν καλύτερα και να ξεχάσουν για λίγο τις δύσκολες στιγμές που περνούν.
Στόχος λοιπόν του συλλόγου μας μέσα από τη Δημιουργική Απασχόληση είναι η διευκόλυνση της παραμονής των παιδιών στο δύσκολο χώρο του νοσοκομείου και η διατήρηση της καλής ψυχολογικής και συναισθηματικής κατάστασης των παιδιών.
Η προσπάθεια αυτή πλαισιώνεται από ψυχολόγους, ειδικούς καλλιτεχνικής αγωγής και εθελοντές.

Επιπλέον, σε συνεργασία με το τμήμα κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης του Συλλόγου, καλύπτονται περιστατικά αμέλειας ή εγκατάλειψης παιδιών που πρέπει να νοσηλευθούν για τις απαραίτητες εξετάσεις. Για όσο διάστημα βρίσκονται στο Νοσοκομείο, τη φροντίδα τους αναλαμβάνουν εθελοντές. Η προσφορά των ανθρώπων αυτών που καλύπτουν τις βάρδιες και ιδιαίτερα τις νυχτερινές στην 24ωρη φροντίδα των παιδιών είναι ανεκτίμητης αξίας, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη του ότι οι περισσότεροι εργάζονται ή σπουδάζουν και πρόσφεραν τις ώρες της ξεκούρασης ή της διασκέδασής τους!


13. ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΟΤΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ, ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ

Σκοπός του Συλλόγου με την καταγραφή εθελοντών αιμοδοτών, είναι η άμεση ανταπόκριση, σε περίπτωση που κάποιο παιδί έχει ανάγκη από αίμα. Για το λόγο αυτό οργανώνονται εκστρατείες εθελοντικής αιμοδοσίας, σε συνεργασία με τα Νοσοκομεία Παίδων και οργανώσεις εθελοντών αιμοδοτών, ενώ αναπτύσσονται τεχνικές προσέλκυσης νέων εθελοντών με παράλληλη ενημέρωση για τη σπουδαιότητα της εθελοντικής αιμοδοσίας. Στην προσπάθειά αυτή, ανταποκρίθηκε ο κόσμος και έχουν καταγραφεί πολλοί εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι καθημερινά αυξάνονται και είναι έτοιμοι κάθε στιγμή να χαρίσουν ζωή σε ένα παιδί που κινδυνεύει. Εξίσου σημαντική είναι η προσπάθεια που γίνεται να ενημερωθεί ο κόσμος για το τι σημαίνει δότης αιμοπεταλίων και μυελού των οστών. Αν γνωρίζει κάποιος πόσο απλή και ακίνδυνη είναι η διαδικασία να γίνει δότης αιμοπεταλίων και μυελού των οστών, μπορεί πιο εύκολα να γίνει εθελοντής δότης και να χαρίσει ζωή σε πολλά παιδιά.

Τέλος, την προσπάθεια αυτή του Συλλόγου ενισχύουν και άλλοι φορείς όπως το 3ο Σύστημα Προσκόπων Καλλιθέας που διοργάνωσε ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας για το Σύλλογο και για το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Το Νοσοκομείο Πατησίων χρησιμοποιεί κινητή ιατρική μονάδα του Συλλόγου για να πραγματοποιήσει εξορμήσεις αιμοδοσίας.