ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΟΥ ΜΕ ΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΤΗΣ ΚΡΑΝΙΑΣ

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΑΛΛΟΥΣ ΤΟΜΟΥ

“ΝΑΟΙ ΚΑΙ ΚΕΙΜΗΛΙΑ

ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ

ΤΗΣ ΚΡΑΝΙΑΣ ΟΛΥΜΠΟΥ”

ΣΤΟ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ

 

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα και στο Χατζηγιάννειο πνευματικό κέντρο την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014, η παρουσίαση του επιστημονικού τόμου:“Ναοί και Κειμήλια της Εκκλησιαστικής Συλλογής της Κρανιάς Ολύμπου“ Την όμορφη αυτή εκδήλωση διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, ο Δήμος Τεμπών και ο Σύλλογος  Προστασίας και Συντήρησης Κειμηλίων και Μνημείων Κρανιάς Ολύμπου, προκειμένου να παρουσιαστεί στο φιλόκαλλο και φιλάγιο κοινό ο νέος αυτός τόμος με τις ιερές εικόνες, τα εκκλησιαστικά κειμήλια της Κρανιάς.

    Το βιβλίο το οποίο αποτελεί πολύτιμη έκδοση του Συλλόγου Προστασίας και Συντήρησης Κειμηλίων και Μνημείων της Κρανιάς και παρουσιάζει τους εκκλησιαστικούς θησαυρούς που απέμειναν από την πλούσια  μεταβυζαντινή θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά ενός χωριού που ήκμασε τους τελευταίους αιώνες (16ος -19ος) της τουρκοκρατίας. Την εκδήλωση συντόνιζε και παρουσίαζε επιτυχώς ο κ. Κώστας Σπανός, εκδότης του Θεσσαλικού Ημερολογίου. Πρώτος απηύθυνε χαιρετισμό ο Αντιστράτηγος κ.Αθανάσιος Μπασλής και πρόεδρος του εν λόγω συλλόγου, ο οποίος μίλησε για την όλη προσπάθεια εκδόσεως αυτού του τόμου καθώς και για την έμπνευση που είχαν οι φιλότεχνοι κάτοικοι του όμορφου χωριού της Κρανιάς να διασώσουν και να καταγράψουν τους ανεκτίμητους θησαυρούς των εκκλησιών τους, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους συντελεστές αυτού του θαυμαστού πονήματος και με ιδιαίτερη συγκίνηση αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.Ιγνατίου, τον οποίο ευχαρίστησε ιδιαίτερα για την αγάπη του και την στήριξή του προς το ορεινό χωριό και τους κατοίκους του. Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Ιγνάτιος, ο οποίος ευχαρίστησε τον πρωτεργάτη αυτού του έργου κ.Αθανάσιο Μπασλή και όλα τα δραστήρια μέλη του συλλόγου για το μοναδικό σε κάλλος και ποιότητα έργο τους. Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν ο Δήμαρχος Τεμπών κ.Κωνσταντίνος Κολλάτος και πολλοί εκ των παρισταμένων αρχόντων.

    Εν συνεχεία μίλησαν για τον τόμο και ανέλυσαν τα γραφόμενά και προβαλλόμενα μέσα σε αυτόν εκκλησιαστικά κειμήλια, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως .Λαρίσης και Τυρνάβου Αρχιμανδρίτης π.Αχίλλιος Τσούτσουρας και  οι καθηγητές του ΑΠΘ Γλυκερία Χατζούλη, Σουλτάνα Λάμπρου,  Ιωάννης Μπάκας, ο δρ Γιάννης Μπασλής,  πρώην διευθυντής του κολεγίου Αθηνών, η αρχαιολόγος της 7ης ΕΒΑ Ματίνα Παπαναστασούλη και ο αρχιτέκτων του ΕΜΠ Θεοφάνης Καφαντάρης. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες προς το πυκνότατο ακροατήριο φάνηκαν και οι προβολές και διαφάνειες  των εικόνων  της Κρανιάς και των κειμηλίων της από τους ομιλητές, οι οποίοι έφεραν βάση των προβαλλομένων πολλά νέα στοιχεία για την ιστορία του χωριού και της ευρύτερης περιοχής αλλά και για την τόσο πλούσια εκκλησιαστική και λειτουργική ζωή των πιστών κατοίκων της.